Бюджетът за изложбата в "Лувър" - служебна тайна

Също толкова секретна е и информацията за бюджетите, предвидени за други изложби

Бюджетът на изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, съорганизирана от Министерството на културата, се оказа служебна тайна.

Това показва рутинно запитване на "Дневник" в началото на март за българските публични средства, вложени в експозицията по закона за достъп до обществена информация днес.

От писмения отговор става известно, че със заповед от 17 март министърът Вежди Рашидов е определил видовете информация, които са предмет на служебна тайна, сред които са и "Договори за музейни изложби в България и чужбина, по които Министерство на културата е страна, и свързаните с подготовката и реализацията документи". Бюджетът на изложбата в парижкия музей, според юристите на ведомството, влиза в тази категория.

"Епопея на тракийските царе" беше открита на 15 април. В началото на февруари беше обявена и дарителска кампания за изложбата от Френския институт и неправителствената организация "Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра".

Според предварителната информация на Френския институт оттогава общите разходи за "Епопея на тракийските царе" възлизат на 900 хил. евро, от които френската страна дава 470 хиляди.

Българският данъкоплатец обаче остава в неведение за точния разчет на неговите средства, вложени в изложбата, включително за самолетните билети, хотела и 35 евро дневни пари на 10-те командировани от ведомството журналисти, за които се вдигна шум в медиите. "Някъде около 250 хил. лева се дадоха", каза Рашидов пред "Нова телевизия" в събота.

От отговора на юристите от министерството се разбира единствено, че то е събрало 2610 лв. дарения от 5 физически и юридически лица независимо от кампанията на Френския институт. Те са използвани "за изработването и поставянето на четири банера с реклама на изложбата в София", като общият разход възлиза на 5359 лв. без ДДС.