Образователното министерство готви секира за родните таланти?

И в момента отпусканите от държавата средства не стигат за подготовката, пътуванията и дневните разходи

Министерството на образованието се готви да пореже  парите за подготовка на състезателите от националните ни отбори по математика, информатика, биология, химия, физика, астрономия и математическа лингвистика.

Само до 5000 лв. ще могат да получават училищата на талантливите деца, предвижда проект на националната програма „С грижа за всеки ученик“, която подпомага финансово олимпийците. В момента за всяко дете, класирало се за национален кръг на олимпиада, министерството даваше по 500 лв., а за международно състезание - 1500 лв.

По същество ограничението удря „инкубаторите“ на таланти, като като Софийската математическа гимназия, Националната природо-математическа гимназия или Математическата гимназия в Казанлък, където учат шампионите по физика на Теодосий Теодосиев.

„Само за отбора по математика получавахме по 30 000 лв. на година. Заедно с информатиците, лингвистите сумата нараства много и няма как да я компенсираме“, не скри тревогата си директорът на СМГ Антони Стоянов, цитиран от в. "Преса".

Над 85 000 лв. средно взема училището за подготовката на медалистите. Стоянов, заедно със свои колеги от други гимназии е изпратил протестно писмо до министър Тодор Танев.

И в момента отпусканите от държавата средства не стигат за подготовката, пътуванията и дневните разходи.