Константин Пенчев удари рамо на Борисов за съдебната реформа

Омбудсманът е категоричен: Конституцията трябва да се промени

"Реформата в съдебната система е абсолютно необходима и няма никакъв начин да се избегне. Ако сегашното управление не иска да я направи, то следващото ще трябва да направи още по-болезнени промени. И трябва да се знае, че реформата трябва да започне с промяна в Конституцията". Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев пред News7. Така той подкрепи тезата на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица беше категоричен, че без промяна на Конституцията, няма как да бъдат направени радикални промени в Темида. 

"Промените, направени на крак, никога не са били полезни", коментира специалния закон, който беше приет от парламента за КТБ. Според него нищо не се е променило, като квесторите са били заменени с временни синдици. Той посочи, че в случая с банката са останали много въпросителни, свързани с отказа на институциите да си свършат работата и да оздравят банката. 
Той коментира и проблема с ромите. По думите му сега нещата са много по-назад, отколкото са били преди 25 години. В момента има поколения безработни роми. По думите му работата там трябва да започне от малките деца – да се намери механизъм те да получават образование. Това е много дълъг процес - не на мандат, а на десетилетия. Ние сме много закъснели и аз се опасявам, че няма политик, който да поеме това тежко бреме и да сложи първата тухличка, за да могат следващите да градят сградата, допълни омбудсманът.