Р. Ченалова: ​Арестуваха ме с белезници вероятно заради Алексей Петров и делото „Октопод”

ВСС шкартира вече три молби на обвиняемата

Арестуваната съдийка Румяна Ченалова проговори за първи път, след като беше задържана заради обвинение за подкуп. Според нея тя е попаднала в капан на съдебната система и най-вероятно е жертва на делата, които е водила. Сред тях е и процесът срещу считания за сив кардинал в ДАНС Алексей Петров - Трактора по делото „Октопод”. Ченалова определи като парадокс фактът, че тя е била зад решетките, докато осъдената от нея бивша барета се разхожда на свобода и може да си позволи да се разкарва в чужбина.

„Един човек, случаен или не, застава пред органите на досъдебното производство и в рамките на няколко разпита разказва някакви неща, които доукрасява, допълва нещо за някакви подкупи. Парадоксът е, че е разпитан само един човек и то извън съдебната зала. Недопустимо е без доказателства да се хвърли такава кал върху един магистрат - че е взел подкуп”, коментира Ченалова фактът, че е била арестувана по думите й за две дописки по делото „Октопод”, които не са били внесени навреме, заради което е пропаднал целият процес.

Адвокат Ченалов, нейният брат, който й е и защитник допълни: „Постоянно се говори - този съдия взе подкуп, и не осъзнават хората, колко смешно звучи това в очите на човек, който се занимава с право. Дори и съдия да е взел подкуп, човек има право на жалба на следваща инстанция, там са трима души”.

„По законосъобразен начин аз се опитвах да докажа, че срещу мен се извършват действия, които най-малкото са незаконосъобразни. Но тъй като аз шепнех това, нямам отговор на тези сигнали. Те са вече два. Аз не съм спряла да се боря, за да мога по някакъв начин да докажа своята правота, да представя своите доказателства”, каза още Ченалова. По повод обвиненията на френския посланик за казуса "Белведере", тя обясни, че не може да обвиниш български съдия, тоест съдебната система, че извършва престъпление, тъй като това е направено по едно висящо дело. „Проблемът не е толкова, че посланикът го каза, а че никой не реагира. Във ВСС не се каза една дума, нямаше обсъждане по тази тема.

Ченалова е подала две жалби във ВСС за отстраняването й от делото „Октопод”, но и до днес не е получила отговор. Подала е и трета по повод начина й на задържане от МВР, но и по него все още магистратите мълчали. „Проблемът не е в обвиненията на френския посланик, а в това, че ВСС не реагира на тях”, категорична е Ченалова. Тя констатира още, че прокуратурата е застанала срещу българския съд и сме в състояние на юридическа война. 

Ченалова отрече да имала връзки с бизнесмена Ангел Божилов, който стана работодател на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, и никога не се е возила в луксозната му яхта, както твърдят свидетелските показания срещу нея. Станимир Ченалов, брат и адвокат на съдийката, попита защо не са потърсени други свидетели при сигнала за ареста на сестра му, а само един. Той търсил неколкократно хора от досъдебното производство, които да разпитат Румяна Ченалова, но те винаги били заети. В крайна сметка той заключи, че може би е направена постановка, за да бъде арестувана сестра му.