Алекс Алексиев: Схемата на "Ислямска държава" е сходна с вярванията на Ердоган

Големият враг на Ислямска държава са шиитите и *последователите на Сауд*, а не западният враг

България вече е фронтова държава. На Запад и особено във Вашингтон, където е най-важно това заключение да се направи, в момента разбират, че Турция, въпреки че е член на НАТО, не е де факто съюзник на Запада. Ислямизацията я превърна в нещо съвсем различно.

Такива изводи направи анализаторът и експерт по радикален ислям Алекс Алексиев пред БНР. „Турция се ислямизира до такава степен, че вече не поддържа тези демократични стойности, които са абсолютно задължителни за един член на НАТО. В края на март оправдаха 236 висши военни чиновници в Турция, които бяха арестувани и държани в затвора дълги месеци по абсолютно скалъпени обвинения. Фактът, че в една държава – член на НАТО, могат да стават такива почти сталинистки процеси говори за това, че Турция отдавна не е държавата, на която може да се разчита като демокрация”, смята той.

Според Алексиев Турция е спомогнала за увеличаването на мощта на „Ислямска държава“, като не е възпрепятствала преминаването през територията си на желаещите да станат джихадистити. В джамии в страната са се извършвали и обучения на джихадисти, допълни анализаторът, който се позова на интервю с радикален ислямист от Таджикистан, което може да бъде открито в сайта на Радио Свободна Европа.

Големият враг на „Ислямска държава“ са шиитите и „последователите на Сауд“, а не западният враг, и схемата е сходна с вярванията на Ердоган, коментира Алексиев.

„Имаме едно предимство. От всички балкански държави ислямът в България е най-умереният и най-нерадикален. Ако ни сравняват с Босна или с Косово, или с Албания, ние сме в много по-добро положение и това би трябвало да се изтъкне на нашите западни съюзници – че България се явява не само фронтова държава, а своего рода бариера пред проникването на радикалния ислям от юг”, посочи той.

Сблъсък на цивилизациите има, но той е между радикалния и „нормалния“ ислям, обобщи Алексиев. Той припомни свое изследване от 2010 година, в което стига до извода, че около 95% от жертвите на радикалния ислям (тогава близо 500 000 души) са други мюсюлмани.