Кунева харесва Фандъкова, но предпочита свой кандидат

Трябва да дадем възможност на нашите симпатизанти да изберат нас и нашите решения за София, заяви съпредседателката на РБ

„Моето 100-процентово желание е Реформаторският блок да се яви единен на местните избори, дори ако трябва да имаме национална регистрация”, каза Кунева пред 200 участници в Националния летен съвет на партия „Движение България на гражданите”, която е част от блока, в Бургас. Тя беше придружавана от областния лидер Валентин Люцканов и общинския председател Живко Табаков.

По отношение на битката за София, Кунева каза: „Имаме отличен кандидат в лицето на сегашния кмет, но трябва да дадем възможност на нашите симпатизанти да изберат нас и нашите решения за София”.

Тя посочи като реалистична цел на РБ кметове в 40-50 големи общини и в 5-6 областни града. Кунева не изключи възможността в някои от смесените райони да се партнира с ГЕРБ с цел да се пробие статуквото на ДПС и БСП.

„Ние сме вложили много в това единство и се надяваме да има полза и за местниите избори от него. Ще чуя структурите, ще видя какво ми казват. В крайна сметка накрая всичко опира до хората. Нямаме идеологически различия, хората обаче намират начин да работят заедно, какъвто се надявам да е случая в Бургас. На други места е по-трудно, а на трети, за съжаление, не се получава никак. Политиката е работа с хора и от хора”, каза вицепремиерът.

„Потенциалът на Бургас е много сериозен, не може град, в който има всички видове транспорт, да не дърпа напред. Бургас има какво да направи повече. Ако имаме силна местна власт с участието на ДБГ в рамките на Реформаторския блок, това ще бъде добре за всички”, добави тя.

По отношение бъдещето на България в Шенген, Кунева заяви, че в Бургас то ще бъде усетено особено силно. „Ние трябва да се доказваме още малко във времето. Най-напред ще освободим сините граници, Бургас е очевидният кандидат най-напред тук да се пререже лентата”, каза Кунева, която е и вицепремиер по европейските политики.