Глобиха кмет, шпионирал служителите си

Административното дело срещу кмета на Твърдица бе образувано по сигнал до ДАНС

Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов ще трябва да заплати 1000 лв. глоба за това, че шпионирал свои подчинени чрез тайно инсталиран софтуер в служебните им компютри.

От съдебната палата в Сливен съобщиха, че глобата е наложена с решение на Районния съд, пише "Труд". 

Това е първото подобно дело в Сливенския съдебен окръг и предизвика голям обществен интерес. Съдът е освободил от наказателна отговорност градоначалника за това, че от началото на юли 2012 г. до средата на февруари 2014 г. се e възползвал от служебното си положение и в условията на продължавано престъпление, чрез компютърна програма противозаконно узнал неадресирани до него съобщения в интернет.

Административното дело срещу кмета на Твърдица бе образувано по сигнал до ДАНС. Сигналът бил изпратен от бившия директор на "Общински дейности и образование" в Твърдица инж.Методи Методиев.

Скандалът гръмна публично през лятото на м.г., когато агентите от ДАНС иззеха няколко компютъра от сградата на общината.

В хода на разследването се установило, че кметът Атанасов устно наредил на компютърен специалист да инсталира софтуер за проследяване.

Любопитен детайл е фактът, че специалистът използвал програма "Child Defender", предназначена за родителски контрол над деца. Изтеглил я безплатно от интернет.

"Шпионката" била незабележима за позвателите на компютрите. Правела снимки на водената от тях кореспонденция на всеки 15 минути. Така ставало ясно съдържанието на съобщенията и писмата, както и кои са техните получатели.

Установило се, че инсталираният незаконно софтуер не е бил използван във всички компютри. Обект на следене са били шефът на дирекцията по образование Методи Методиев и зам.-кметицата Цветана Ненова. Към делото били приложени разпечатки на над 100 техни съобщения до различни лица. Сред тях са сигнали на Методиев до ДАНС, Министерството на труда и социалната политика, Българския Хелзингски комитет, Окръжния следствен отдел-Сливен за различни, според него, нарушения в работата на кмета и общинската администрация. Назначената оп делото експертиза била от над 150 страници - заявиха още запознати.

В съдебна зала не се е явил нито кметът Атанасов, нито негов адвокат. Това е допустимо по административни дела - уточниха юристи. Мотивите за решението на съда все още не са обявени. А то може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Сливен.

Атанас Атанасов /НДСВ/ спечели изборите в Твърдица от листата на ГЕРБ. Негов конкурент бе Методи Методиев от "Атака", който изгуби изборната битка, но по-късно бе назначен за шеф на общинската дирекция.

Зам.-кметицата Цветана Ненова пък бе говорител на областната управа при предходното правителство на ГЕРБ, след което бе назначена на поста си в общинската администрация.

Двамата служители изпращали сигнали срещу кмета до различни институции. Взаимното недоверие завършило с дисциплинарно уволнение и за двамата.

Неотдавна кметът на Твърдица Атанас Атанасов коментира пред наш представител, че проследяващият софтуер бил инсталиран с цел мониторинг за това как администрацията изпълнява служебните си задължения в работно време по подобие на ред институции, чиито компютри също били свързани в мрежа.