Местан спира "Ислямска държава" с членството на Турция в ЕС

Лидерът на ДПС отново отвори въпроса за евроинтеграцията на Анкара

"Диалогът с Турция трябва да стане по-интензивен, защото експанзията на "Ислямска държава" се засилва. Единствено с присъединяването на Турция към ЕС може да се противопоставим на тази експанзия", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, който отново отвори въпроса за евроинтеграцията на Анкара. По думите му е назрял моментът Европейският съюз да направи исторически стратегически избор за себе си и преди всичко за своите граждани. 

"Това е реалният избор да отговори на заплахите от тероризъм и от актуализиране на стари кризи не със самозатваряне и изолационизъм, а с повече демокрация, повече толерантност, повече гаранции за истинско мултикултурно съжителство. А това, казано с няколко думи, означава препотвърждаване на интеграцонната визия за Западните Балкани, стимулиране на стратегическия интеграционен манталитет на техните народи и преди всичко отмяна на Петгодишния мораториум върху разширяването на ЕС", коментира Местан на дискусия в двореца Врана по повод 10 години от присъединяването на България и Румъния към Европейски съюз. 

Местан, като лидер на ДПС, партията, която е член на либералното семейство, заяви, че е дошло време европейските либерали да излязат с резолюция за отпадане на 5-годишния мораториум за присъединяването на нови държави-членки към ЕС. Той даде пример с държавите от Западните Балкани."Брюксел извежда като абсолютни условията кандидатите да са решили двустранните си проблеми преди членството си. Това на Балканите не винаги е възможно, защото историята тук тегне жестоко. Ние трябва да искаме от Сърбия, Албания и Косово да са част от ЕС, а не да кажем, че членството им е невъзможно. Пътят на тези три държави някак си е прекъснат", заключи Местан.Той не пропусна и темата за членството на Турция.