Пенсионната реформа е публикувана за обсъждане до 30-и април

Въвежда се възможност за пенсия в намален размер за лица с недостигаща възраст от 12 месеца

Промените в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с предстоящата пенсионна реформа, са публикувани в сайта на МТСП - Проекти на нормативни актове, за обществено обсъждане с краен срок до 30-и април. В законопроекта е заложена нова правна рамка, краткосрочни и длъгосрочни мерки, които целят да повишат приходите в Националния осигурителен институт и да подобрят адекватността на пенсиите, без да се променя съществуващият модел на осигуряване.

Плавно ще се увеличава и постепенно ще се изравни до 2037-а година стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете в трета категория труд, на 65 години. Стажът също плавно ще нараства и през 2027-а ще е 40 години за мъжете и 37 за жените. Въвежда се възможност за пенсия в намален размер за лица с недостигаща възраст от 12 месеца. Пенсията им ще се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

С цел нарастване на приходите в НОИ, от 2017-а година започва плавно покачване на осигуровките за пенсия и за безработица. В период от 12 години с общо 4,5 на сто, за да не се допусне нарастване на общата данъчна осигурителна тежест, ще се отмени предвиденото от 2017-а увеличаване на вноската за универсален фонд от пет на седем на сто. За да се увеличи размерът на пенсията, от първи януари 2017-а започва поетапно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,5 на сто. По този начин ще се преизчислят и вече отпуснатите пенсии, вместо те да бъдат осъвременявани по швейцарското правило.

Предлага се таванът на новоотпуснатите пенсии да отпадне от 1 януари 2019-а. За отпуснатите пенсии преди това се предлага плавно повишаване на максималния им размер. Регламентира се правото на свободен избор за родените след 31-ви декември 1959-а година къде да се осигуряват за втора задължителна пенсия, в универсален фонд или само за пожизнена в ДОО. Изборът ще е многократен. Прехвърлянето за последно ще се прави не по-късно от пет години преди пенсиониране. Свободният избор ще се въведе и за категорийните работници. За по-голяма прозрачност на приходите и разходите в осигурителните фондове ще се обособи отделен фонд за пенсиите на лицата от силовите ведомства.