​Първанов: Големият грях на Орешарски е, че пусна фирми на Пеевски да реализират „Южен поток“

АБВ против политиките във Външно, отбраната и енергетиката

Имал съм контакти с Цветан Василев, когато банката беше силна и оперираше с парите на държавата. Обсъждал съм с него ситуацията в икономиката. Протекции не е търсил от мен банкера, защото аз бях в немилост при последните две управления. Така бившият президент Георги Първанов се измъкна по Нова ТВ от неудобните въпроси за връзките на олигарха с властта. Първанов обаче призна, че една от причините за да се стигне до този печалния край на „Южен поток“ е, че при Орешарски се намесиха частни фактори и този проект.

Това е големия грях на правителството на Орешарски, посочи Първанов, коментирайки думите на Цветан Василев, че три фирми от четирите работещи по проекта са били на депутата от ДПС Пеевски.

Първанов декларира, че една успешна съдебна реформа е предпоставка да се решат всички тези проблеми.

Ние сме за задължително гласуване, но трябва да се отговори как ще санкционираме тези, които не гласуват. Хората трябва да знаят, че ако има задължителлно гласуване, ще има и санкции, които ще ги засегнат. Ние ще подкрепим и смесена система – мажоритарен и пропорционален избор - 50:50, заяви лидерът на АБВ. Той призна, че от години не се е виждал с Бойко Борисов, но диалога и управлението протичали нормално.

Очакваме среща с ръководството на партията ГЕРБ за да си изясним проблемите в коалицията. Първият проблем е свързан с диалога, вторият е свързан с политиките, които ще изпълняваме. Реформаторите имат 6 министри, но колко пакети за реформи са внесли до сега за реални промени. Ние сме против тези политики, които сега се водят във външната политика, отбраната и енергетиката. Третият стълб на коалицията е стабилността на всяка власт. Има тенденции към авторитаризъм, но не и към тоталитаризъм. Тези тенденции ги имаше и при първия и при сегашния мандат на Борисов, но едва ли причината е само премиерът. Лидерът на всяка партия трябва да има силата да парира подобни прояви, призова Първанов.