Атанасова: Не мога еднолично да реша за изслушването на Цветан Василев

На следващото заседание на парламентарната комисия за КТБ ще се вземе решение по този въпрос, обеща депутатът от ГЕРБ

Временната парламентарна комисия, разследваща източването на КТБ, ще реши днес дали да изслуша банкера Цветан Василев в Белград.

„Аз съм председател на временната комисия за КТБ, но решенията не ги вземам аз. В комисията има 20 народни представители, а решенията се вземат с мнозинство“, заявява Десислава Атанасова, която е неин председател, пред ВPost.bg.

Мажоритарният собственик на затворената банка живее в западната ни съседка, където все още очаква решението на съда по искането на българската прокуратура да бъде екстрадиран у нас.

На заседанието на комисията във вторник, депутатите ще се запознаят с последното интервю на Василев, в което той директно твърди, че е изнудван от народния представител от ДПС Делян Пеевски да му прехвърли банкови активи безвезмездно. Банкерът изразява и готовност да бъде разпитан от прокуратурата и временната парламентарна комисия.

„Искам да ви уверя обаче, че на следващото заседание непременно ще бъде обсъден и въпросът с изслушването на Василев и каквото решат колегите - това ще стане", обясни Атанасова и добави, че всички предложения за изслушване на длъжностни лица, които постъпят в комисията, ще бъдат подложени на гласуване“, увери тя.

На въпрос дали визираните от Цветан Василев депутати и висши държавни чиновници ще бъдат разпитани, Атанасова заяви следното: „Ако има постъпили искания за изслушване на длъжностни лица те ще бъдат обсъдени. Аз не съм се запознала с пълния текст на това интервю, касаещо комисията. Доколкото знам основните критики на Цветан Василев са по отношение работата на БНБ.“