​Осман Октай: Путин е решил да си събере вересиите от нашите олигарси

Два кръга имат големи интереси в КТБ и Цветан Василев ясно ги посочи, каза още анализаторът

Руската ВТБ, ръководена у нас от Милен Велчев е и акционер на КТБ, която практически е финансова пирамида. Но тя не би могла да се развива като такава, без намесата на финансовия министър. Сега Цветан Василев е говорител на тези руснаци, а целта е чрез подставени компании да променят и собствеността на банката и на фирмите, които притежава. Очевидно Путин е решил да си събере вересиите от нашите олигарси.

Това каза по ТВ 7 анализаторът  Осман Октай, който коментира кризата в КТБ след излязлото в неделя интервю с банкера Цветан Василев.

По думите му Василев е посочил два кръга в България, които имат отношение и определени интереси към КТБ – този около Делян Пеевски и Сараите, и свързаните с тях медии, и вторият – вероятно около днешната власт, в който обаче има хора и групировки, които контактуват с представителите от първия кръг. Но в момента в паника са всичките 8 партии, които са в парламента, защото вкупом за били на яслата на КТБ. Освен това пределно ясно е, че може да има драматични събития, защото руснаците няма да си оставят средствата необезпечени. Затова те гласуваха за приемането на закон, който уж трябва да спре разграбването на КТБ. Но какво има да се спира, то КТБ вече е разграбена, категоричен е гостът.

Според Октай това, което се случва сега около КТБ и Цветан Василев има своята предистория и тя е свързана с едно изказване на Размусен, НАТО-вски шеф, който ще преди две години директно е отправил натиск към Москва да си прибере финансовото и кадрово влияние, защото България се превръща в много важна логистика, предвид кризата в Украйна и събитията в Близкия Изток.

Ръководството на НАТО до преди две години не искаше да дразни Москва да създава бази тук, на Балканите. Но сега има промяна в геополитиката и ролята на България става особено важно, дори много по-важна от тази на страните в Прибалтика – Литва, Латвия и Естония. Причините са вече не толкова сигурния партньор Турция, заради управлението на Таип Ердоган, нестабилната ситуация в Гърция заради сериозните финансови проблеми, които има и не на последно място ескалиращото напрежение в Близкия Изток. България винаги е била канал – за трафик на хора, котнтрабанда, наркотици, оръжие, които много се надявам да бъдат запушени със сериозното навлизане на натовски и европейски структури, коментира Октай.