Т. Дончева: Ако слушаме Иван Искров, ще останем без нито една банка

Законът за КТБ е писан в час по трудово обучение

Лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева заяви като страничен наблюдател, че ревизията по сделките на КТБ ще надживее настоящото правителство и ще продължи със следващите кабинети. За пример тя даде фалита на банките през 1996 – 1997 г. „Колко време разследваха банковите дела от тогава? Нямаше резултат и прекратиха делата. Ревизията на КТБ изисква време и сериозен технически капацитет”, каза още Дончева пред БНТ. Тя допълни, че миналата година е предупредила правитествата и БНБ КТБ да не се фалира, но те не я послушали. Според нея шефът на БНБ Иван Искров е подвел Бойко борисов за мерките, които са предприети в банковата система. Тя предупреди, че, ако бъдат прилагани подобни процедури и към останалите банки, всички ще фалират и няма да остане нито една в страната ни. „Стотиците хиляди хора, които са засегнати от кризата с КТБ, което ще бъде проблем в бъдеще. Аз питах одитори и специалисти, които ми казаха, че тази методика, която се прилага за КТБ, ако беше приложена върху здрава банка и тя е щяло да бъде фалирана”, категорична беше Дончева.

"Не знам кой е писал закона за КТБ, но според мен е било в час по трудово обучение", пошегува се бившата депутатка на БСП. Според него не се решавал основният проблем с цесиите. „Защо не се коментира, че първият закон за КТБ не проработи, а се прави втори с двамата синдици. Този закон атакува сделки, които са в нарушение на закона. Писани са някакви хипотези, все едно са писани в час по трудово. Синдиците имали право да атакуват само някои хипотези, а не всички, запита се Татяна Дончева. Подозирам правителството в невежество”, категорична беше тя.

Тя попита още как може да се пусне прокурор да атакува сделка между две частни лица с подобен закон. „Има си принципи, които се прилагат за държавната сигурност, но това което се случва е пълен хаос и невежество. Отива се до варианти, които няма да доведат до нищо. Ще се стигне до сблъсък между хора, които имат над 100 хил. евро в банката”, прогнозира Дончева.