"Протестна мрежа" с екшън план как да се разплете схемата "КТБ"

Сега е моментът за истински действия в тази посока и само така ще стане ясно кой е част от този модел и кой иска да се бори с него, се посочва в писмото до Борисов

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов неформалната организация "Протестна мрежа" предлага план от пет стъпки за разплитане на "аферата КТБ". Сега е моментът за истински действия в тази посока и само така ще стане ясно кой е част от този модел и кой иска да се бори с него, се посочва в писмото до Борисов, който е призован да отговори дали се е срещал с банкера Цветан Василев, както Василев твърди в последното си интервю, и с депутата от ДПС Делян Пеевски и, ако да, с каква цел.

Сдружението, което внесе сигнала до прокуратурата, от който започна разследването на банката, предлага на първо място специалната парламентарна комисия за КТБ максимално бързо да изслуша – независимо къде и как – основните участници в схемата КТБ като започне от пребиваващия в Сърбия мажоритарен собственик Цветан Василев и Делян Пеевски, депутат "със стар автомобил и скъпа частна охрана".

"Протестна мрежа" предлага синдиците на КТБ да публикуват информация не само за всички направени цесии и прихващания, но и списъка на най-големите кредитополучатели заедно с техните кредитополучатели, т.е. крайните получатели на парите. Само така ще видим кой се е облагодетелствал от "специалните инвестиционни дружества" на Цветан Василев, пише организацията с уточнението, че кавичките не са случайни.

Организацията призовава международното разследване на КТБ, гласувано и в парламента, да започне веднага, като на наетите експерти бъде поставена ясна и точна задача за проследяване и събиране на активите на банката. Знаем, че има подобно разследване в прокуратурата и искаме да ви напомним, че не това гласувахте в Народното събрание, пишат активистите.

Правителството да настоява новото ръководство на ДАНС да разследва веднага цялата афера, като започне от свое вътрешно разследване как и защо беше допуснат целият риск не само за финансовата стабилност, но и за националната сигурност на страната, се посочва в посланието. В него се напомня, че "милиарди от парите на данъкоплатците има и в друга банка и те също очакват връщане".

Международният одит на българската банкова система, обявен от правителството, да започне незабавно, "за да знаят българските граждани и Европейската комисия какво се случва всъщност в нея и има ли всъщност надеждни финансови регулатори в България".

"Ние питахме КОЙ, когато Вие бяхте в опозиция, ще питаме и сега, докато не получим отговор", пише "Протестна мрежа".