Георги Марков: Мисията на Борисов приключи

Премиерът да бие дузпата на Реформаторите-Ликвидатори и да ходи на избори, защото те сега му играят констинбродски сценарий, заяви бившият конституционен съдия

Реформаторите-ликвидатори ще правят мизерии на ГЕРБ на местните избори - ще му цепят гласове, заяви в предаването "Под лупа" на ТВ Европа бившият конституционен съдия Георги Марков. Той нарече премиера като стопроцентов световен шампион по компромиси.

Наистина е нужно да си много широко скроен, за да се справиш с толкова разнопосочни коалиционни партньори, поясни Марков. "Качи ги на гръб, вкара в правителството видни министри от кабинета Станишев - Кунева и Калфин. Вкара в правителството Протестърите, които го поставяха наравно с Орешарски. АБВ ги накачули всички само и само да се постигне предизборната платформа на ГЕРБ за така наречената стабилност", посочи още Марков и се аргументира: "Стабилност има. Борисов извади България от международна изолация. Отпуши фондовете. Мисията на Борисов приключи. Той приключи мисията и трябва да направи през октомри избори 2 в едно. За това има конституционно основание. Иначе ще изпадне в положението на царя", каза още юристът.

Георги Марков коментира и коалиционния партньор на ГЕРБ - Реформаторския блок и поведението им по време на местните избори. "Да издигаш кандидати за кметове там, където има кметове на ГЕРБ сто процента сигурни, е поредната мизерия - да му цепят гласове, за да иде на втори тур. Какъв кмет ще издигнете бе, господа Реформатори-Ликвидатори? Само преди 150 дни сте бити в Пловдив!", разпалено защити позицията си бившият конституционен съдия.

Той коментира и делото срещу Цветан Цветанов. "При тази конкуренция между съдебна и изпълнителна власт Конституционният съд казва генерално, че контролът по използването на СРС е на страната на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Другото би значело навализането на съдебната власт в изпълнителната, заяви по повод делото срещу Цветан Цветанов за отказ на СРС бившият конституционен съдия. Той даде пример с други вътрешни министри. "Вътрешни министри на България не са били филанкишията - вземете Христо Данов, Йордан Соколов, Румен Петков -един умен човек. Тези хора са упражнявали оперативната самостоятелност, защото са спазвали конституцията. Ще ми е любипитно как ВКС ще тълкува: Цветанов бил проявил закононепослушание. Аз казвам - конституцио-послушание", категоричен е юристът.

На въпрос какво е мнението му за съдебната реформа, Марков определи реформите така: ако няма нов избор на Висш съдебен съвет, папките в Брюксел ще се трупат, че уж нещо се върши. "В България има криза на съдебната власт", посочи той. Това е безпрецедентно. Съдии пишат подписки да искат оставки на своите началници, други излизат в медиите. Очевидно вътре в гилдията има брожение и очакват радикална съдебна реформа. В България тя може да се извърши само с конституционна промяна. Вкарваме се винаги в омагьосания кръг на Великото Народно събрание, но прокурор и съдия не е едно и също. Прокуратурата трябва да излезе в самостоятелен раздел. Главният прокурор да се избира с 2/3 от парамента, съдебната власт да остане в съда, заяви бившият конституционен съдия