Йорданка Фандъкова: Предстоят големи ремонти, влизаме и в кварталите

Икарусите отиват в историята, от догодина въвеждаме *умни светофари*, увери столичният кмет

По специална програма на Столичната община е започнала усилена подмяна на транспортните средства. 66 са новите двойни счленени автобуса, до средата на годината ще бъдат въведени още 60, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефина на бТВ и добави, че на 90% от тролейбусния парк е подменен.

"В някои от линиите успяваме да подменим изцяло транспортните средства. До средата на тази година трябва да изведем изцяло старите Икаруси, да останат в историята, и не само те, някои от старите автобуси”, обясни кметът.

На 2 април, ще бъде пуснато метрото до Летище София. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в интервю по БТВ.

Във връзка с въвеждането на нощен градски транспорт, Йорданка Фандъкова коментира, че е правен такъв опит преди няколко години в столицата, но интересът на пътниците е бил изключително малък.

„Винаги е възможно да се правят нови експерименти, но сме правили този опит”, каза още тя. „В момента се правят вече пробите. До „Бизнес парка” предстои да бъде пуснато на 8 май. Определихме датите с г-н Братоев, очакваме да бъдем заедно с премиера г-н Борисов, който изключително помогна, заедно с министрите на транспорта и европейските фондове”, уточни тя и посочи, че линията до летището е знакова, тъй като София придобива съвсем друга роля като туристическа дестинация.

На въпрос за въвеждането на „умните светофари”, Фандъкова поясни, че с тях ще се дава предимство не просто на най-голямата колоната, за да може да се съкращава времето за престой и да се пази околната среда, но е насочена за предимство на градския транспорт. „Това е европейска практика, която се надявам следващата година да започне изцяло”, подчерта тя.

Фандъкова коментира и сигналите за проблеми на ремонтирани улици в София: „Санкцията на фирмата, правила ремонта на бул. „България”, е 600 000 лв., което показва колко съм доволна. Когато се правят ремонти, трябва да заложиш механизмите за строг контрол. Те са изключително строги, позволяват да контролираме фирмата и при неизпълнение да налагаме санкции. Не мога да гарантирам, че няма да има проблеми, но мога да гарантирам, че санкциите и контролът са много сериозни. Ще бъде санкциониран и надзорът, ако е виновен”.

„Доказахме, че за да се реши проблемът с инфраструктурата, трябва да се правят цялостни реконструкции. От миналата година изпълняваме амбициозната програма за ключови трасета с висока скорост. Това освобождава ресурс да влезе в по-малките улички. Продължаваме тези програми. Тази година предстоят големи ремонти – по бул. „Цариградско шосе” - от 4-и км до алея „Яворов”, изходът към АМ „Тракия”, бул. „Витоша” – не само довършване на пешеходната част, но и от НДК до „Южния парк”. Започнахме и ремонтите, предизвикани от снеговете и дъждовете. Най-напред работим аварийно по големи улици и булеварди. Щом спрат дъждовете, имаме заявки от районните кметове да влезем в кварталите”, обясни Фандъкова.

На въпрос дали мисли за трети кметски мандат, тя отговори: „Още е рано, искам да напреднем в изпълнението на проектите и когато видя какво е постигнато, ще взема личното си решение. Подкрепата от моите колеги предстои да видим”.