"Подаръкът" за Искров вече увит в целофан, идва от чужбина

Дипломатично загатнатият профил е на *непознат* у нас банкер, работил дълго и единствено само в чужбина

Димитър Радев или Николай Георгиев е много вероятно да се нарича “подаръкът” за рожден ден, поискан от самия управител на БНБ Иван Искров преди дни, пише “24 часа”.

По време на изслушването на гуверньора от специалната комисия за КТБ в парламента Иван Искров ги призова бързо да му изберат заместник. Профилът на бъдещия управител на БНБ, който да поеме поста от Иван Искров, е бил деликатно “нарисуван” при посещението на американския държавен секретар Джон Кери в България в средата на януари.

Тогава било обърнато особено внимание на банковата стабилност и било препоръчано, че за да стои България и всяка от нейните институции по-стабилно в очите на света, както и за да се върне доверието към банковата система, разклатено от трусовете около КТБ, би било добре да се лансират необвързани със статуквото у нас кандидатури.

Дипломатично загатнатият профил бил на “непознат у нас банкер, работил дълго и единствено само в чужбина”.

Елитът на банкерството ни бил в БНБ и скандалът КТБ до голяма степен оцапал всички. Затова идеята е гуверньорът да бъде българин, но да е отдалечен от нашите бакии, който едновременно с това да има изключително добра експертиза.

Така натоварените със задачата да намерят подходящи кандидатури за върха на БНБ стигнали до решението покана за поста да получи Димитър Радев.

Роденият на 12 юли 1956 г. Радев от години живее зад океана. В момента ръководи мисия за техническа помощ на Международния валутен фонд за т.нар. “тежки” държави от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

Кариерата на Димитър Радев е започнала във финансовото министерство през 1980 г. Той е бил директор на “Финанси на областите и общините”, главен директор на управление “Бюджет”. В трудните 1992 до 2001 г. е заместник-министър на финансите и отговаря за бюджета и държавните разходи. През 2007 г. правителството го предложи за заместник- управител на Банката за развитие на Съвета на Европа - най-старата междудържавна финансова институция. Основана е през 1956 г. като Фонд за социално развитие, а на 1 ноември 1999 г. е преобразувана в банка.

Имало и втора номинация за поста на Искров - отново на бивш зам. финансов министър и свързан с МВФ, твърдят източниците ни. Това е Николай Георгиев. Роденият през 1965 г. в Бургас Георгиев е завършил УНСС - “Макроикономическо планиране”. Той има магистърска степен по икономика от университета в Делауеър и докторска степен от университета в Мериленд.

За кратко през 2000 и 2001 г. Николай Георгиев бе заместник финансов министър, предложен от финансовия министър тогава Муравей Радев. След това той бе харесан от МВФ и стана представител на България в централата на фонда. Георгиев е работил и в изследователския отдел на Световната банка.През 2007-2009 г. той отговаря за ЮАР, след което оглавява мисията на фонда за Молдова. Според последните съобщения на ИТАР-ТАС на 5 март тази година той оглави мисията на фонда за Украйна, което го прави по-малко вероятен, защото мисията за Украйна е може би е най-голямото професионална предизвикателство и вероятно той би довършил мисията си.

“Който и да е от двамата, би бил прекрасна кандидатура”, възкликнаха вчера хора от финансовия елит. Те не пожелаха да се ангажират с коменттари за да не “урочасат попаденията”.

Банкери и финансисти определиха Димитър Радев като “суперпрофесионалист, който неслучайно се наложил сред силната конкуренция в МВФ. “Човек с твърд характер и воля и познания за критични ситуации”, бе определението за Николай Георгиев.

За предсрочно прекратяване на втория мандат на Иван Искров се заговори още през лятото на 2014 г. когато избухна “бомбата” КТБ. От този момент ГЕРБ, за кратко като опозиция, а след това и като управляващи не спират да призовават Искров да подаде оставка, като понесе морална отговорност за кризата с банката.

Тъй като обаче законът за БНБ точно е разписал в какви случаи той може да бъде отзован, или да подаде оставка сам, а “казусът Искров” не отговаря на нито едно условие. Поправка в него, за каквато заговори и Десислава Атанасова, пък изисква дълга процедура по съгласуване с ЕК. Действащият закон обаче позволява избор на нов управител 3 месеца преди изтичането на редовния мандат. Това означава, че рокадата може да се случи през август.