​Турското консулство в Пловдив опроверга, че са оказвали натиск за парк "Арменци"

Никой не е притискал община Хасково, обществото е подведено, твърдят от дипломатическата мисия

Твърденията, че община Хасково е „притискана“ от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, да не кръщава парк с името «Арменци» са неверни и изцяло несъстоятелни. Така обществото се подвежда и се създават нереални настроения. Това се казва в специално писмо на консулството изпратено до Faktor.bg. Ето и пълния текст на позицията:

"Твърденията, публикувани във Вашият вестник и други медии на 25–26 март 2015 г. в новина озаглавена „Турция ни притискала да не кръщаваме парк „Арменци“ не отговарят на истината.

Избирането на име на парк в града, както е съобщено в официалния сайт на Община Хасково, естествено е в правомощията на Общинския съвет, който е избран от гражданите на Хасково. В тази връзка, счита се за неприемливо да се представят като мотив за това решение неверни и едностранни твърдения, свързани със събитията от 1915 г. касаещи Турция, както бе отразено от пресата. Предвид това, надяваме се Общински съвет – Хасково, като трета страна по въпроса, да не вземе решение против приятелска и съседна Турция.

Твърденията за „притискане“ на Община Хасково и за намеса на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив в решенията на местните управници са изцяло несъстоятелни, нереални, подвеждащи обществеността и наскърбяващи.

От друга страна, част от задълженията на консулските представителства на Република Турция е да предприемат действия, свързани с инициативи на местните власти, които биха дали отражение върху турско-българските отношения, както и да насочват вниманието към въпросите, които биха могли да възникнат.

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив продължава да изпълнява регулярните си и приятелски дейности за развитие на двустранните връзки с приятелска, съюзническа и съседна България.

По този повод поднасям своите уважения, като пожелавам успехи в работата Ви."

Прикачени файлове