Меглена Кунева: Лъжа е, че съм искала да стана министър на МВР

Светлозар Лазаров трябваше да подаде оставката си още в началото на мандата

Вицепремиерът Меглена Кунева не е имало никакво желание да заема поста министър на вътрешните работи. „Не ми е минавало през ума да стана министър на вътрешните работи”, каза самата тя във Велико Търново. „МВР е далеч от моите интереси. Наистина ведомството е важно за реформите в страната и Реформаторският блок има силни ангажименти, сред които нова законодателна уредба за всички системи за сигурност, структурни промени чрез отделяне на ГД БОП от ДАНС, възстановяване премахнатото конкурсно начало за издигане в кариерата и назначаване на ръководни длъжности, мерки за ограничаването на битовата престъпност и политически усилия за приемане на България в Шенген”, коментира Кунева. Тя коментира и номинацията на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. По думите й това ще доведе до промяна в ресорите на вицепремиерите. Кунева обеща и сътрудничество на новия министър на силовото ведомство.

Вицепремиерът определи като политически избор оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. „Тя беше поискана. Това е политическа оценка, знак, че със съответния ръководител не може да се работи повече. Беше нормално Светлозар Лазаров да я подаде. Не мога да отговоря обаче защо това не се случи в началото на мандата”, каза още Меглена Кунева.

По нейни думи наследникът на Лазаров трябва да бъде човек с административен опит, да взима бързи и точни решения, да може да работи в сътрудничество, да е абсолютно честен и доказан професионалист, да се ползва с политическо доверие, но да няма партийна окраска.

Като един от най- важните си ангажименти Кунева посочи приемането на България в Шенген. „През май в България ще имаме мисия по правосъдие и вътрешен ред и трябва да покажем какво сме направили по реформата на съдебната система, в борбата с корупцията и организираната престъпност”, обясни тя.

По-рано днес вицепремиерът се срещна с ученици от СОУ „Вела Благоева” в старата столица. След това изнесе публична лекция във Великотърновския университет на тема: “Председателството на Европейския съюз от България през 2018 година: предизвикателства и практики”. Програмата й включваше още срещи с областния управител, кмета, юристи и съпартийци.