Първанов остава лидер, АБВ отложи оставката му

Бившият президент заяви, че трябвало да има конгрес, за да бъде приета

В АБВ изборът на председател не става от Националния съвет, а от цялата партия. Това обясни като член на партията на Георги Първанов, Ивайло Калфин в кулоарите на парламента. Въпросът към него беше дали днес на Национален съвет може да се очаква оставката на лидера на формацията Първанов да бъде депозирана и съответно обсъдена.

Бившият президент коментира патовата ситуация, че действително трябва да има състоял се конгрес, на който тогава да бъде гласувано оттеглянето му. Той обаче допълни, че не се е отказал от решението си и не е оттеглил оставката си. 

Георги Първанов демонстративно в национален ефир обяви, че смята да подаде оставката си, след като депутатите от АБВ не гласува според решението на партията, а с гласовете си подкрепиха искането на правителството да вземе нов дълг от 16 млрд. лева.

Според обяснението на Калфин днес на заседанието на Националния съвет ще се проведе дискусия за лидерската оставка и ще се уточни как ще процедира партията от тук нататък по казуса. Днес ще се обсъди и вътрешната координация в партията. Аз смятам, че Георги Първанов е безспорен лидер, категоричен бе Ивайло Калфин.