​Кънев: Бъчварова ще бъде подложена на атаки и съпротива, в МВР е ченгеджийница

Лазаров и Писанчев са дестабилизиращ фактор за службите, нямат място там, смята лидерът на ДСБ

Важното е, че целта беше постигната, Писанчев и Лазаров ще си тръгнат, предстоят реформите в МВР. Това е добър изход от ситуацията и показва, че има смисъл от тази коалиция. Това заяви по Нова ТВ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него щом главният секретар на МВР се инати, че няма да си подаде оставката, парламентът ще го махне.

Лазаров е под защитата на никой. Писанчев пък е фактор на дестабилизация и обвързан с ДПС, не коментираме професионалните му качества. Трябва да благодарим на Бъчварова, че се съгласява да поеме този труден сектор. Ще бъде подложена на атаки, там съпротивата е убийствена, там е ченгеджийница. Имаме гаранцията на Бъчварова, че реформата ще продължи в МВР, посочи реформаторът.

Радан Кънев призна, че във вчерашното изказване на Борисов в парламента е имало много емоция.

Но премиерът каза една истина - в групата на РБ има проблем с дисциплината и критиката му към нас беше основателна. Участието в управлението носи черни точки по принцип, демокрацията не ти носи червени точки. Всеки политик е загубен, ако тръгне да трупа червени точки, целта на властта е обществото да печели, а политикът да губи, заяви Кънев.

Той призна, че в деня на подадената от Вучков оставка е имало предварителна среща на Борисов с него и Петър Москов, присъствала и Румяна Бъчварова.

Водихме дълъг разговор как се предолява тази криза. Борисов защитаваше позицията да не дестабилизираме държавата с конкретни смени в сектор „Сигурност“. Моята позиция беше, че оставането на тези хора на тези постове дестабилизира службите. Водели сме с Борисов и розаговори дали е зависим и той винаги е бил категоричен, че не е зависим от никого и аз му вярвам. Реформаторският бок в момента е уникален фактор на стабилност, ние сме в основата на това правителство и източник на разрешаване на кризите, можем да постигаме тежки компромиси. Дестабилизиращият фактор в Блгария е ДПС, вижте как реагираха вчера, след като стана ясно, че Бъчварова ще бъде шеф на МВР, Местан се обяви против нея и заяви, че няма да подкрепят пенсионната реформа. Това е отново опит за изнудване, смята реформаторът.