​Социолози: Бъчварова има повече плюсове, отколкото минуси, за да поеме МВР

По стил Борисов управлява като Живков - вторите във властта винаги си отиват, коментира Андрей Райчев

В едно правителство вътрешният министър е най-верния човек. Между него и премиера не трябва да има противоречия. Затова оставката на Вучков, по начина, по който я направи е голям удар в гърба на Борисов, защото той е най-важната конструкция в кабинета. Борисов се справи с кризата много добре, като посочи точния човек и затова нищо не последва.

Така коментира казуса с оставката на министъра на МВР Веселин Вучков социологът Андрей Райчев заедно с колегата си Цветозар Томов.

Според Томов Вучков е предприел неочакван ход, принудил Борисов да приеме оставката му. Изходът от тази ситуация, като че създаде политически компромис – премиерът прие оставката и изпълни исканията, заради която беше подадена, посочи Томов.

Двамата социолози изтъкнаха, че според тях изборът на Бойко Борисов да посочи Румяна Бъчварова, е разумен. Това е един лоялен човек, умен, работлив, професионалист, който има много сходни виждания с Веселин Вучков, което означава, че няма да промени посоката на реформите в МВР.

Бъчварова не е фигура, която играе за себе си, тя от жените на Борисов, заедно с Фандъкова, Павлова, Цачева. Тези дами не се пъчат, много професионални и лоялни, работливи и умни. Това е един феномен в българската политика. Уважението в нашите среди към Румяна е голямо – винаги професионална, никога фалшива, няма никакво коварство и втори план, и много последователна. Тя носи нещо от нейния баща - Генчо Бъчваров, който беше един сериозен авторитет като журналисти, наследник е на почтен род.

Може би жените наистина умеят повече да правят политика – няма да се сетим за нито една конфликтна личност, коментира на свой ред Цветозар Томов. Румяна е честен и некорумпиран човек. Има повече плюсове отколкото минуси да поеме тази система, не е обвързан със зависимости – но нека да видим. Тя е доста по-волеви човек, отколкото изглежда, допълни още социологът.

Райчев обясни, че в момента вторият човек в партията Цветан Цветанов демонстрира открито своята лоялност към премиера с умерените си изказвания по повод подадената оставка на Веселин Вучков. Според него обаче се опитват да намалят влиянието на бившия шеф на МВР в партията, въпреки огромната организационна работа, която прави за ГЕРБ. 

И друг път съм го казвал - по стил Борисов управлява катоТодор Живков. Той винаги имаше номер две, който винаги си отиваше след 5-6 години във властта. Борисов напълно владее този стил, предупреди Райчев.