НДСВ прави конгрес, за да се закрие

Искат

НДСВ да проведе конгрес на 24 април, на който да се реши дали партията ще се закрива, или не. Такова искане ще поставят част от знаковите бивши царисти пред Националния съвет другата седмица, съобщи "24 часа".

По устав искане за конгрес може да има с подписите на 1/10 от членовете на НС, но такъв се насрочва от ръководството. Ако лидерът откаже да свика конгрес на 24 април, готови сме да направим това с помощта на съда, каквато законова възможност има, обясни Олимпи Кътев.

Датата за конгреса е избрана символично, защото е годишнина от приемането на България в ЕС, което бе една от основните каузи на НДСВ.

Много от основателите му, сред които Соломон и Гергана Паси, Кътев, Николай Василев, Огнян Герджиков, Станимир Илчев, Минчо Спасов, миналата година поискаха партията да се закрие. Идеята им обаче не се приема радушно от малкото останали жълти членове. Затова, ако не мине на конгреса, те ще настояват за смяна на лидера Антония Първанова и на цялото ръководство.

В понеделник пък ще бъде обявена подписка от над 100 интелектуалци, общественици, кметове, спортисти, с която се призовава за обективна оценка за ролята на Симеон Сакскобургготски в българския живот и се отхвърлят опитите за кампанията срещу него и по отношение на имотите му.