България чества Трети март

137 години от освобождението на България, българското знаме се издига в цялата страна

България чества 137 години от освобождението си. По повод Националния празник на страната във всички градове се организират чествания и тържествени зари. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на отечеството.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствен молебен от в 10.00 ч. в Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”.

От 10.55 ч. ще бъде Воненият ритуал за издигане на Националния трибагреник от паметника на Незнайния воин, който ще бъде предаван пряко по БНТ 1.

По традиция от 18.30 ще се състои и Тържествената заря-проверка от площад “Народно събрание, до паметника на Цар Освободител - Александър II. Гражданите ще поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Трети март е денят на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г. От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев. По силата на Санстефанския договор, България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор, като само формално до 1908 година Княжество България е трибутарно, но на практика е независимо от Портата. През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на великите сили на Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са силно редуцирани. Няколко милиона българи остават извън независимата държава. Това води до приемането на българската национална доктрина - обединението на разбитите български земи от Берлинският договор. Десетилетия напред историята на страната е тясно свързана с тази доктрина