​Антична Сердика посреща Флавий Юлий Клавдий Крисп с „AVE цезар“

София е уникален град. Преди 1698 години на 1 март с AVE цезар антична Сердика посреща Флавий Юлий Клавдий Крисп, син на Константин I Велики и цезар от 317 до 326 г.

Крисп е от първата жена на Константин - Минервина. Получава християнско образование заедно с другите синове на императора. Постига успехи във войната с франки (320) и алемани(322). През 324 постигнал забележителна морска победа над Лициний в Хелеспонт и Босфора.

Бляскавата му кариера на престолонаследник била прекъсната по странен и потискащ начин. Убит е по нареждане на Константин, заради съмнения, че прелюбодейства с мащехата си Фаустина.

Комунизмът профанизира историческото чувство на българина. 25 години неясни сили пазят като някаква извънземна светиня паметника на Съветската армия в столицата. А забравяме, че преди червения ботуш цезар и император са се разхождали по античните улици на Сердика и са наблюдавали битките в уникалния Сердикийски амфитеатър. Но гостите на българската столица по никакъв начин не могат да разберат това и си заминават с предубедеността, че са били в страна на тъмни и неясни балкански субекти, които продължават да се кланят на Москва и Путин.

Далеч не става дума да се пишем за знатни римляни. Но колкото можем да се хвалим с културата на траките, толкова имаме право да бъдем и част от империята на цезарите. Това не ни прави по-малко българи, но ще ни превърне в по-достойни европейци.