Румяна Бъчварова: 161 гласа са мнозинството, което търсим за реформите

Неслучайно подчертавам това, защото 161 гласа са изключително много, те са близо до конституционното мнозинство, заяви вицепремиерът

Резултатът от гласуването на дълга беше една победа на политическия разум. 161 гласа за едно решение на управляващата коалиция мисля, че е изключително добър резултат, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова в предаването Панорама по БНТ. На въпрос

на водещия не е ли гласуването червена лампичка за бъдещи проблеми, вицепремиерът отговори: "Червена лампичка е за много от политическите партии, включително и наши партньори, за това, докъде може да се постави границата между тясно партийния интерес и национално отговорните решения."

Трябва да излезем от догмите за политическото и парламентарното поведение, каза още Бъчварова. "Заявихме, че ще търсим гъвкави мнозинства", коментира тя и въпроса за подкрепата на ДПС. "Не мисля, че сбъркахме, защото ние не си правихме експеримент с това да видим докъде се простира политическото ни влияние. Ние имахме много ясно решение и предложение, което може би не комуникирахме в началото достатъчно добре и не предвидихме обществената и политическата чувствителност към тази тема. Но бяхме убедени в правилността на това решение до край, не спряхме да се аргументираме и резултатът се видя в това гласуване."

Бъчварова посочи още, че търсенето на гъвкави мнозинства е правилният път, за да излезем от тази порочна практика, в която по задължения опозицията гласува по един начин или отхвърля предложения на управляващите. 161 гласа са изключително много, те са близо до конституционното мнозинство. "Неслучайно подчертавам това, защото следващите стъпки, които предстоят, е да търсим такова мнозинство в подкрепа за реформите, които искаме да проведем", отбеляза вицепремиерът.