Бившият кандидат-президент от СДС: Не сме доволни от темпото на реформи

Вблока харесвали само промените в здравеопазването

Бившият кандидат за президент от СДС Румен Христов заяви, че реформаторите не са доволни от темпото, с което правителството прави реформите. "Трябва да изпълним очакванията на гражданите. Да, те ще са болезнени, няма да са популистки, ще са тежки, но трябва да се случат", допълни пред БНТ синият депутат. Той посочи, че единствено е доволен от реформите, които се случват в здравеопазването, където министър е Петър Москов от реформаторите. 

Тук е важна активността и на самия министър, подчерта той, като даде добра оценка и за работата на вицепремиера Меглена Кунева. През цялото време бяхме единни по отношение на ратифицирането на новия държавен дълг, подчерта депутата. Около 6 млрд. евро се заделят, за да рефинансират стар дълг, плюс дефицита. Нов дълг няма. Христов изтъкна, че в РБ не са щастливи, че България има дефицити. Готови сме да разговаряме с всички политически сили, за да заложим в следващия бюджет едни по-балансирани разходи. 

Симеон Дянков, въпреки своите грешки, успя да запази една финансова стабилност. Ние от РБ сме против трупането на дефицити. Не трябва да вървим по пътя на Гърция. Държавата не разкрива работни места, тя трябва да даде правила, посочи Христов. На предстоящите местни избори, целта на РБ ще е да запази формулата си. Нормално е да имаме водачи на листите, за да отстояваме нашата идентичност - така той коментира изправянето в директен сблъсък между кандидати на ГЕРБ и РБ.