Парламентът забрани износа на дървесина извън ЕС

Задължение касае страните извън Европейския съюз

Парламентарната Комисия по земеделието и храните взе решение за налагане на тримесечен мораториум върху износа на необработен дървен материал. Депутатите от земеделската комисия приеха по принцип три проекторешения за мораториум - на ГЕРБ, „Патриотичен фронт" и „Атака", които след това бяха обединени в едно общо проекторешение. За срок от три месеца Народното събрание забранява изпращането на необработен дървен материал, реши земеделската комисия. С това изречение и думата „изпращане" се цели преодоляване на забраната за движение на стоки и капитали в Европейския съюз.

Втора точка от приетото решение гласи, че парламентът задължава министъра на земеделието и храните на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал. Това задължение касае страните извън Европейския съюз.

Като точка трета от приетото от комисията решение е записано, че в тримесечния срок на забраните за износ и изпращане трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени в тази посока, като по време на комисия представителите на двете партии постигнаха устна договорка двата законопроекта да бъдат внесени заедно в Народното събрание, за да се разглеждат заедно в комисии и пленарна зала.

„Последна точка от решението гласи, че срокът влиза в сила от 6 април 2015 година. Това се налага,тъй като има фирми с дългосрочни договори, които ще се нуждаят от известно време", обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ.