Кирил Цочев: Две условия за дълга наклониха везните

Не сме бламирали Първанов, липсва комуникативност, заяви зам.-председателят на ПГ на АБВ

Парламентарната група на АБВ в момента е "циментирана". Тя няма никакво намерение да си подава оставката, защото считаме, че нашето решение е правилно, каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев. Той коментира и днешния анонс на лидера на партията, че ще подаде оставка заради подкрепата на парламентарната група на АБВ за ратификацията на новия външен заем. "Георги Първанов не е бламиран. Той е създател на партията и без него тя едва ли щеше да бъде в сегашния си вид", каза още той. 

По думите му решението за гласуването е взето със съгласието на трима зам.-председатели на партията – Ивайло Калфин, Борислав Борисов и Румен Петков.

Предложението за ратификация на дълга не беше представено по най-добрия начин. Не трябва българското общество да мисли, че 16-те млрд. лв. вече са изтеглени. Тази ратификация представлява договор за дилърство. Още в самото начало поставихме две условие – че числата не излизат, два милиарда лева са под нашите сметки. Другото условия беше дефицитът да бъде обвързан с конкретни мерки за икономическото развитие в следващите две години. Получихме обещание от ГЕРБ, че ще спазват тези условия, което наклони везните за подкрепа на ратификацията, коментира Цочев. "Продължавам да считам, че не можем да поставим страната в условия на мораториум", добави той.

Вероятно има липса на комуникативност в партията, която ние ще разгледаме, заяви още Цочев.