Полицай: Йовчев лично искаше да му осигуря достъп до сървъра

Червеите се пропукаха, служител свидетелства за незаконни действия

"Министър Йовчев лично ми се обади да ме помоли да му осигуря поверителен достъп до сървъра". Това разказа във вътрешната комисия на парламента Милен Димитров -ексшеф на ОД на МВР Бругас. Това стана ясно по време на изслушването му във вътрешната парламентарна комисия по повод на разработката "Червеи".

Обаждането било през октомври 2013 г и Йовчев обяснил, че е за разработка на отдел "Вътрешна сигурност". Казал на Димитров да се свърже с шефа на дирекцията Тодор Костадинов, пише "24 часа". Двамата се чули, но Димитров останал с впечатлението, че Костадинов не знае какво точно прави, тъй като не бил наясно кой сървър му трябва.

Посочил този с полицейските регистрации, но не реагирал, когато чул името му. Обяснил, че никой не трябва да знае, особено от служба КИС (Комуникационни и информационни системи). Все пак се съгласил и друг човек да помогне, тъй като Димитров не бил наясно с тристепенната защита. На следващия ден пратил двама служител от отдела си, които Димитров взел от бензиностанция.

"Още в колата разбрах, че не са от Вътрешна сигурност". На входа се представиха с карти на ДАНС", обясни Димитров.

Шефът на КИАТ (Координация на информационна и аналитична дейност) Николай Иванов ги отвел до сървъра, а двамата агенти прекарали там над 2 часа. Идвали редовно, докато не поискали достъп и до стая, където работят сисадмини.

"Мислех, че проверяват наша служителка, за която имаше информация, че ще ходи в ДАНС, а някога е разследвана от НСлС. Очаквах, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров знае за операцията, но се оказа, че това не е така. Той обаче каза: "Щом ти е наредил министърът - изпълняваш".

През февруари Костадинов поискал достъп и до компютър на сисадмин в РПУ. След това Иванов докладвал за няколко случая на проблеми със сървъра след посещения на двамата служители на ДАНС.

През април Димитров говорил с Костадинов за проблемите и споделил, че смята случващото се за незаконно, тъй като нямат документи. Шефът на вътрешна сигурност реагирал панически и почнал да вади документи. Още същата вечер поискал нов достъп. Този път обещал да даде и заповед на следващия ден. Такава обаче не дошла и това била последната такава инспекция, разрешена от Димитров. На 30 април той провел разговор в кабинета си с министър Йовчев. Обяснил му, че срещу него се води активна медийна кампания. Йовчев посочил, че ще се наложи да образуват проверка срещу Димитров заради сигнали срещу него, става ясно още от изслушването. 

От разказа на Димитров стана ясно също, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е бил уведомен още в началото на миналата година за действията на агенти на ДАНС, които в рамките на скандалната разработка "Червей" месеци наред са имали достъп до секретен сървър на полицията в Бургас, съдържащ данни за криминалните регистрации. Така той опроверга многократните обяснения на Лазаров, че никога не е бил в течение на случващото се по "Червеи" и дори разбрал за съществуването й от медиите. То идва и на фона на заявеното от премиера Бойко Борисов намерение да не прави промени по върховете на службите, за да не "възпали" опозицията.