Петър Москов няма да е кандидатът на ДСБ за кмет на София

Правомощията на президента може да се разширят, прогнозира лидерът на ДСБ

"Възможно е правомощията на президента да бъдат разширени", казва лидерът на ДСБРадан Кънев в интервю за в. "24 часа". 

"Мнозина българи смятат, че президентът е само фигурант, който посреща парада, но всъщност той е една от наистина овластените фигури с голяма роля в управлението на правосъдието", коментира Кънев. 

Според него, е грешно да се гледа на държавния глава като на формална фигура.

"След като сме тръгнали да реформираме правосъдието, неговата роля е и ще бъде много важна", посочва той.

Кънев е категоричен, че лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов е твърд в заявлението си, че няма никакво намерение да се кандидатира за президент. 

"Управляващата коалиция в голяма степен се гради на доверието помежду ни, така че приемам това за чиста монета", признава лидерът на ДСБ.

Радан Кънев посочва, че партията не се е концентрирала върху подготовката за местните избори. 

"В момента пред политиците има два пътя - да се потопят в темата местни избори и да започнат да злоупотребяват с властта, която имат, за да спечелят още власт, или да се потопят в проблемите на хората и на изборите да чакат доверие. Ние сме избрали втория. Иначе след Нова година обиколих цялата страна и мога да кажа, че партиите от РБ са готови навсякъде да участват заедно на изборите и че търсят допълнителни съюзници и изявени независими фигури от бизнеса и гражданското общество", отбелязва той.

Кънев обаче добавя, че няма да допусне здравният министър Петър Москов да се кандидатира за кмет на София. 

"На този етап здравната реформа не може да продължи без Петър Москов. Силният политик, който може да изнесе на гърба си тази тежка реформа, която няма как да свърши до октомври, е само един и той се казва Петър Москов. Така че, без да говоря от негово име, но като негов партиен лидер мога да кажа, че ако здравната реформа не е блокирана и насилствено спряна, аз не бих го пуснал да се състезава за никакъв друг пост", мотивира се той.

Според Радан Кънев, първите 100 дни на правителството са показали, че всички министри вървят в правилната посока с различно темпо. 

"Има хора - като Петър Москов, Лиляна Павлова и Даниел Митов, които влязоха на министерския пост свръхподготвени и това личи. Други тепърва набират скорост и се борят да ги догонят. На г-н Горанов умението да общува с партньорите и с широката публика не му е силната страна. Капанът, в който го сгащиха БСП с т.нар. нов външен дълг, го показа", аргументира се той.