Лъчезар Таков: Няма годни доказателства за вината на Георги Вълев

Няма нито годни, нито качествени, нито в необходимото количество доказателства за вината на Георги Вълев по делото "Килърите". Това заяви адвокатът на подсъдимия Лъчезар Таков и се обърна към съда в Шумен да оправдае клиента му.

Таков изтъкна пред магистратите, че има "съществени процесуални нарушения", някои от които са толкова тежки, че са се отразили на правото на защита на подсъдимите.

Една част от тях са допуснати умишлено от прокуратурата, която е получила процесуални предимства, които съдът трябва да й отнеме, следвайки принципа, че не може да се ползваш от неправомерно поведение, обясни адвокатът, цитиран от 24 часа.

Тримата представители на прокуратурата са действали като придатък на ГДБОП като юридическо звено за бърза разправа с подсъдимите, смята Таков и допълни, че обвинителният акт не е годен юридически инструмент, чрез който делото да завърши със стабилен съдебен акт.

Лъчезар Таков заяви още, че Георги Вълев е уважавано име във Велико Търново. Има добро семейство, помага на своите приятели, винаги е готов да приеме всеки от тях и да подпомогне финансово бизнеса им. Има силен бизнес нюх, знае кога да започне и кога да завърши една бизнес сделка, така че участниците в нея да бъдат удовлетворени. 

Георги Вълев е осъден по казуса „Тракия банк" за злоупотреба с доверие, но това е, защото му е даден лош юридически съвет от адвокат Пламен Луков, каза Таков.

Защитата на подсъдимия Георги Вълев продължи с пледоария на адвокат Димитър Радев.

Той заяви, че обвинителният акт е погрешен и противонормен, роман в стила на късния социалистически реализъм, а всички доказателства са косвени.

„Внимателно трябва да се прецени колко от записите, направени със СРС, трябва да се ценят, защото в по-голямата си част те са контролирани разузнавателни беседи. Преди да бъдат доказани обвиненията в подбудителство и помагачество трябва да бъде доказано основното престъпление", коментира още адвокат Радев.

То обаче не е доказано, защото има европейска заповед за задържането на Владимир Филев и Георги Трифонов, обвинени в убийството на Румен Рачев. Адвокат Радев каза още, че прокуратурата не е успяла да докаже деянията, описани в обвинителния акт и поиска Георги Вълев да бъде оправдан по всички обвинения.

Заседанието по делото „Килърите" ще бъде подновено от 9:00 часа утре с продължение на пледоарията на адвокат Димитър Радев.