Волен с опълченците си в Крим, чувствал се "като на родна земя"

Лидерът на Атака заяви от полуострова, че ще предизвика референдум срещу НАТО

България трябва да напусне НАТО и да обяви неутралитет, заяви лидерът на партията Волен Сидеров по време на официална визита на Крим, съобщава руската агенция "РИА Новости".

"Българската национална партия "Атака" започва да събира подписи за провеждане на "референдум върху целесъобразността на задържането на България в северноатлантическия алианс (НАТО)", посочва той.

Сидеров обяви, че започва кампания по иницииране на референдум, на който народът да реши дали България трябва да остане в НАТО, или не. "За целта е необходимо да бъдат събрани подписите на поне 60 депутати или 300 хиляди граждани", добави той.

"Започнахме такава инициатива и се обърнахме към крила на Социалистическата партия и други близки организации. Нашите подписи ще стигнат за целта", увери Сидеров. Той е на мнение, че присъствието на войски на НАТО на територията на страната е недопустимо.

"РИА Новости" посочва, че посещението на Волен Сидеров е "първата парламентарна делегация от България, посетила Крим след присъединяването на полуострова към Русия".

Отгоре на всичко, лидерът на "Атака" заяви, че признава Крим за част от Руската федерация. "Сигурни сме, че всичко, случило се в Крим по време на "Кримската пролет", е правилно. Признаваме референдума в Крим и присъединяването на полуострова към Русия. За България Крим е неразделна част от руската история и тук се чувстваме на родна земя", каза Сидеров, цитиран от руското издание от "Аргументи и факти".

Почти 80% от българите подкрепяли референдума в Крим и влизането му в състава на Русия; приблизително толкова били и българите, които не подкрепят санкциите срещу Русия, допълни Магдалена Ташева от "Атака".

Според "Аргументи и факти" в петък делегацията на "Атака" ще се срещне с лидера на Крим Сергей Аксьонов.