Димитър Иванов: Главният секретар трябва да контролира или да спре операция със СРС

Интересно е да се е отговори на въпроса за законността по процедурата – кой е направил предложението, кой го е утвърдил и кой е съдията, който го е разрешил

"Принципно няма как да бъде прескочен при такава разработка, главният секретар, ако се спазва йерархията, но за операция "Червеи" може и да е станало така- от нехайство или нарочно. По принцип такива мероприятия със СРС-та се извършват по стандартна процедура. Интересно е да се е отговори на въпроса за законността по процедурата – кой е направил предложението, кой го е утвърдил и кой е съдията, който го е разрешил", коментира пред TV 7 Димитър Иванов, бивш шеф на Шесто управление на ДС.

"Нарушен е технологичния процес и трябва да се разбере защо и как. Очевидно външни политически фактори се намесват при вземането на управленски решения в МВР. 

Главният секретар е служебното лице, което трябва да контролира или да спре подобна операция със СРС. Поръчител и потребител на операцията е Звеното за вътрешна сигурност в МВР. Технически изпълнител е звено в рамките на ДАНС. Ако някой извън главния секретар може да взима решения, са го прескочили. Това е от нехайство или е целенасочено. Просто може някой до го е сметнал като ненадежден", каза още Димитър Иванов.

"Танковете, които ще бъдат разположени в България са демонстрация на лоялност на чиновници в България. Общественото мнение се обработва и след танковете могат да дойдат и ракетите", коментира темата за контролен център на НАТО у нас Иванов.

"Русия не може да се откаже от Донбас, той е изграден от Съветския съюз и винаги ще бъде част от нейните интереси. Руснаците няма да простят на Путин ако той не защити интересите на държавата и остави ресурсите на Донбас да й бъдат отнети", коментира преговорите за мир в Украйна бившият шеф на политическата полиция.