Радан Кънев: Не сме готови да разклатим държавата заради упорството на Искров

Оставането му на поста е вредно за България, но няма да вземем незаконно решение за прекратяване на мандата му, защото то би било оспорено и би създало проблеми

Най-късно през октомври, когато изтича мандатът на Иван Искров, трябва да сме готови с много сериозен кандидат за управител на БНБ, който да излъчва съвсем различен тип на управление. Това заяви в Русе съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев.
Той допълни, че преди това трябва да са излъчени и заместник-управители на банката и да е променено както законодателството, така и професионалният състав на Комисията за финансов надзор - нещо, за което Реформаторският блок се подготвял много сериозно.

Това са част от усилията за реформа в сферата на финансовите регулатори, което според Кънев било много важно за изграждане на финансовата стабилност на държавата.

„Упорството на Искров да седи на поста си в момента е нещо много вредно за България и аз продължавам да се надявам, че ще прояви разум. Нито една политическа сила от мнозинството не приветства оставането му на поста, но не сме готови да разклатим държавата, като вземем едно незаконно решение за прекратяване на мандата му. Защото то би било оспорено и би създало проблеми", каза още Кънев.