​In Memoriam: Д-р Желю Желев си отиде! Преходът свършва!

Днес изпратихме д-р Желю Желев в последния му път - към отвъдното.

Хората ще го помнят с добро: дисидентски водач, демократичен президент, прозорлив учен.

С неговата смърт от дневния ред на публичния дебат отпада един спорен въпрос: кога завършва българският преход? Прeди време опоненти и съмишленици на Президента прибързано обявяваха, че крайната точка на прехода от тоталитаризъм към демокрация е поставена- заради смяната на собствеността и приемането на България в ЕС.

Напускайки ни, д-р Желев дава друго, по-логично обяснение на промените: преходът свършва, когато от този свят си отидат неговите вдъхновители. Следователно, завършекът е поколенчески феномен и се определя от природни закони, а не от мисловни конструкции.

Д-р Желев ни остави и едно предсказание, което животът вече поставя на проверка. В уникалното си творение "Фашизмът", той обоснова тезата, че преходът от тоталитаризъм към демокрация преминава през диктатура.

Светът около нас е пълен с доказателства, че обществата завиват в такава посока. Неоавторитаризъм и етнонационализъм, религиозен фанатизъм и финансов деспотизъм - такива са доминиращите идеологии в постмодерните общества: тези, които смениха тоталитаризма с изборната демокрация и другите, в които либералната демокрация се изтласква от безкомпромисната финансиализация.

По всичко изглежда, че предстои Втори Преход.Който ще загърби всяка форма на диктатура и ще пресече в зародиш всеки опит за възраждане на фашистки порядки. Вероятно това е искал да ни каже философът Желев, когато е писал своя фундаментален и пророчески труд.

Онези, които доживеят завършека на Втория Преход, ще узнаят дали е бил прав. Но пряката комуникация с него ще е невъзможна.

Ще остане само споменът за един добър човек и изключително толерантен политик. И книгите му, които ще се препрочитат от идните поколения!

Проф. Кръстьо Петков