Да поставим комунизма, където му е място - в музеите, призова президентът

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че трябва да помним истината и да затворим страницата

Заради жертвите на комунистическия режим сме длъжни да го поставим там, където му е мястото - в музеите и в учебниците по история. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на възпоменателната церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

„Длъжни сме да посочим истината и да затворим страницата”, призова той в контекстна на инициатива за изграждане на музей на българския 20-ти век, в който да се разказва за фашизма, за Възродителния процес, за прехода от комунистическия режим към демокрация. Плевневлиев заяви, че не трябва да се допуска хилядите досиета на Държавна сигурност да "тържествуват". Според него обективният прочит на историята, ще покаже, че дори през времето на комунизма, комунистическите партии в Унгария, Германия са застанали зад националните интереси, което не се е случи у нас.

Президентите Росен Плевнелиев и президентът /1997-2002г./ Петър Стоянов присъстваха на възпоменателната церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Събитието бе пред Мемориала в парка на Националния дворец на културата в София. Първи февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. Днес се навършват 70 години от най-масовото произнасяне на присъди от Народния съд. „Днес имаме поводи за гордост, но е важно да не се забрави, че дори през тоталитаризма е имало хора, които са отстоявали правото си да са свободни.” завърши словото си президентът.

Пред събралите се да почетат жертвите на комунизма беше прочетено и обръщение от премиера Бойко Борисов, в което той изразява вяра, че България няма отново да бъде жертва на репресивен режим.Да отдадат почит към жертвите дойдоха и бившият премиер Филип Димитров, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, политици, граждани.