Р. Плевнелиев: До последно Желев водеше своя кръстоносен поход за истината

Чрез присъствието си на международната сцена, Желев спечели значителен авторитет, така нужен след края на комунизма, заяви държавният глава

До последно д-р Желю Желев водеше своя кръстоносен поход за истината. „Нелеката му задача бе да дешифрира илюзиите и лъжите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след опелото на първия демократично избран президент.

„Има какво да почерпим от неговата решителност и далновидност. Нека докажем, че сме научили урока, че язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация.” призова Росен Плевнелиев. Той определи Желев като добронамерен, толерантен, честен, скромен и достоен – какъвто е и българският народ. "С присъствието си на международната сцена, той спечели значителен авторитет, така нужен след края на комунизма. Като млада посткомунистическа държава – за мирния преход и за демокртичния начин да решим етнически проблеми." допълни държавния глава и добави:

"Имаме какво да научим. Нека никога не забравяме неговото верюу, че народът знае цената на демокрацията"

"Трудовете и текстовете на д-р Желю Желев хвърляха лъч светлина в дългата тоталитарна нощ. Той беше сред онези дръзки интелектуалци, които инициираха клуба за подкрепа на гласността и преустройството", завърши президентът.