​Лазаров с нов гаф - МВР при Орешарски с по-добри резултати от времето на Борисов

МВР показа, че е надеждна структура, която може да опази гражданския мир и гарантира сигурността на страната

Главният секретар Светлозар Лазаров съвсем се омота в отчетите и обяви, че по негово време МВР постигнало високи резултати.

В ефира на БНТ той се похвали, че през изминалата 2014 г., при министър Цветлин Йовчев, са били заловени 1000 кг кокаин, които са пъти повече в сравнение с 2013 – 315 кг. и през 2012 г., когато са едва 75 кг. С тонове повече били и марихуаната, канабиса, синтетични наркотици. 324 са лицата, срещу които имат досъдебни производства за трафик на хора. 80% е разкриваемостта за миналата година по отношение на убийствата, а битова престъпност е намалена с 9% в сравнение с 2013 година.

С тези данни главният секретар извъртя статистиката така, че да докаже колко неефективно е работило МВР по времето на първия мандат на сегашния премиер Бойко Борисов.

Помолен да коментира липсата на доверие у гражданите към служителите в МВР – едва 17% според анкета на медията, Лазаров беше лаконичен: Обективната истина е, че служителите на МВР са част от обществото. Тоест, каквото ни е обществото и системата, такива са и служителите на МВР, отсече той.

Въпреки това, Лазаров смята, че МВР си върши добросъвестно работата, като работи за опазване на гражданския мир и защитата на националната сигурност.

Първо, МВР показа, че е надеждна структура, която може да опази гражданския мир в България. Показа го време на протестите, когато служителите на реда бяха лоялни към закона и гражданите. Винаги е имало обвинения, но ние опазихме гражданския мир и позволихме на хората свободно да изразяват възгледите си. Вторият момент е, че българската полиция опази националната сигурност, след огромния миграционен натиск, който има към страната ни, подчерта Лазаров.

Той заяви, че вярва на всичко казано от Бойко Борисов, защото премиерът отлично познава работата и резултатите, постигнати от служителите на МВР. Но не знае какво е казал зам.-вътрешният министър Ципов, който в прав текст е говорил за оставката му като главен секретар.

Що се отнася до комуникацията му с министър Веселин Вучков, Лазаров обясни, че никога не коментира министъра си, а за съвместната им работа се съди по резултатите, които ще постигне МВР.

Винаги съм бил коректен към политическото ръководство, няма операция, която да не е съгласувана с министъра, посочи главният секретар.

Той отново призна, че има риск за страната от терористичен акт, но на този етап няма конкретни данни за подобна заплаха.

Ние не сме изолиран остров, ние сме част от НАТО, още повече, че вече имаше терористичен акт в Бургас. Изпълняваме си ангажиментите към нашите евроатлантически партньори, като задържаме съмнителни лица, които преминават през нашата страна. Работим усилено по изработването на организационни мерки, тактически мерки и усъвършенстване работата на специалните служби у нас, подчерта още Светлозар Лазаров.