Тежък гаф в ДАНС - агент Кирязов стана съветник на Писанчев

Шефът на политическия кабинет на Цветлин Йовчев, който работеше срещу протестиращите получи важен пост в реформаторското управление

Бившият шеф на политическия кабинет на ексминистъра на МВР Цветлин Йовчев – Георги Великов, обявен от Комисията по досиетата като “агент Кирязов”, получи ново важно назначение тази седмица в сектор “Сигурност”.

Великов е получил извънредния пост – експерт на пряко подчинение на директора на ДАНС Владимир Писанчев. Според депутати от управляващата коалиция назначението на Великов е тежък професионален и политически гаф, защото в продължение на година той беше свързан пряко с управлението на Орешарски и ролята на Цветлин Йовчев в сектора за сигурност.

Според източници от МВР важна е била ролята на Великов и в опитите му да овладее и репресира протестиращите граждани срещу олигархичното и задкулисно правителство на Орешарски. Великов се свързва и с опорните точки, по които пресцентъра на МВР трябваше да обяснява на обществото, че недоволните граждани са “лумпени, неадекватни и сами са се наранили, а не полицията ги е била”.

Парадоксът сега е, че шефът на политическия кабинет на Йовчев намери удобен пристан в ДАНС и при новото реформаторско управление, което дойде на власт именно заради протестите на гражданите, свалили кабинета Орешарски и поискали нов морал в политиката.

След оставката на Орешарски се появи слух, че Георги Великов е устроен с протекциите на Йовчев в БЕХ, но е търсен вариант да заеме и пост в служба ДАТО или ДАНС.

Кариерата на Георги Великов започва от НСС – Пазарджик, но го прехвърлят в София, където става много близък с Цветлин Йовчев.

Според служители в МВР именно с шефа на политическия кабинет на министъра са свързани много от задкулисните игри, кадрови въртележки, интриги и провали в силовото ведомство при управлението на Йовчев в МВР.

Служители от системата за сигурност твърдят, че Великов е с доста противоречива кадрова биография и окопаването му в държавните структури цели единствено да може и в бъдеще да обслужва интереси и кръгове от задкулисието.

Георги Великов е бивш шеф на дирекция в ДАНС, а заедно с Йовчев са работили в сектора за противодействие на „руските специални служби”. Кариерното му развитие през последните години е свързано именно с изключителната преданост към Йовчев, твърдят запознати.

Великов попада и в разработка на ГДБОП преди години, но след намеса на тогавашния шеф Иван Драшков разработката е прекратена. През 2008 и 2009 г. е проверяван за злоупотреба със служебни пари, но след намеса на Йовчев скандалът е замазан. Агенти от ДАНС твърдят, че министърът отказва да оповести резултатите от проверка, назначена със Заповед 3-395/24.02.2009 г., издадена от тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов. Именно в нея става ясно какви каши е забъркал Великов, който вече е специален съветник в ДАНС.