Милен Велчев: Дори СИРИЗА не изявява желание да излезе от еврозоната

Когато еврото спада, спада и нашия дълг спрямо долара, коментира бившият финансов министър

"Дори СИРИЗА не изявява желание да излезе от еврозоната, но не е невъзможно да се случи, ако те спазят предизборните си обещания. Ако това стане, кредиторите едва ли ще дадат аванс на Гърция. Все пак всички знаем, че риториката преди изборите е съвсем различна спрямо реалността в последствие", коментира  финансовият министър в правителството на Симеон Сакскобурготски Милен Велчев.

"Калкулациите на Дянков по отношение на външния дълг бяха тотално сбъркани. Когато става дума за неговите критики, можем да говорим само за една лична оценка. Ако през 2000 България е дължала 3/4 от икономиката си на своите кредитори, през 2009 г. дългът е по-малко от 1/6", заяви Велчев в отговор на въпрос защо Симеон Дянков е преценил като заробваща операцията по продажба на ценни книжа по времето на Велчев. 

"Спадът на еврото няма да се отрази много на външния дълг и то най-вече благодарение на сделката от 2002 г. Когато еврото спада, спада и нашия дълг спрямо долара, а самото взимане на дълг е неизбежно", допълни той.