Министър Петкова отмени срока за фактурите за ток във Варна

Това ми напомня на събитията от преди две години, правителството няма да допусне подобен сценарий

Абонати на "Енерго Про" са получили сметки за ток с падеж 10 февруари, но след намесата на министъра на енергетиката втората фактура ще се плаща до 25 февруари.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е разговаряла с ръководството на "Енерго Про" и от компанията са уверили, че срокът за плащане по втората сметка ще е до 25 февруари. 

Причината да има две фактури в един отчетен период е да се спази нормативната уредба, каза пред журналисти министър Петкова на извънредна пресконференция. 

"Около 67 хиляди абонати на дружеството са получили фактури за два периода - първият от 23 ноември до 21 декември и вторият - от 22 декември до 12 януари 2015 година. Това се отнася за около пет процента от абонатите на компанията. Имало е извънредно отчитане на 11 януари", посочи Петкова. 

"Проблемът е, че падежът и на двете фактури е на 10 февруари. Срокът по втората фактура ще бъде удължен с 15 дни, до 25 февруари, и няма да се спира токът на хората", каза Петкова.

Тя е получила уверение, че на сайта на компанията ще има информация за сроковете и условията за плащане. 

"Това ми напомня на събитията от преди две години, правителството няма да допусне подобен сценарий, държавата ще защити правата на потребителите", подчерта Петкова. 

"Ще бъдат извършени проверки на измервателните уреди в трите електроразпределителни дружества", допълни тя. 

Формално изискването на закона е спазено от енергоразпределителното дружество. "Наредбата изисква токът да се отчита веднъж месечно, но не по-дълго от 31 дни. Реално обаче се оказва, че в рамките на един отчетен период - два пъти са засичани електромерите, вторият път - извънредно. Имаме уверение от "Енерго про", че този процес е спрян и ще бъдат направени корекции в софтуера", каза Петкова. 

По думите на министъра проблемът е, че от "Енерго Про" са можели да предвидят засичането на фактурите, но не са го направили.

"Въпросът е защо не е направен анализ, че отчитайки два периода ще трябва да платят две сметки за един месец. Надявам се това да е едно недобро планиране на работата, а не нещо друго, което си спомняме всички", каза още министърът

."Водим интензивни разговори с двете американски централи "Марица Изток" 1 и Марица Изток 3" за предоговаряне на условията за цената на тока, произвеждан от тях, каза още министър Петкова. "НЕК" ЕАД сега не може да намери пари за дълговете към двете централи, към едната НЕК дължи 340 млн. лева, а към другата 360 млн. лева", каза Петкова.