Попова нападна френсия посланик, след излизането й от правосъдието, съдената реформа спряла

Вицепрезидентът призна, че изпитва неудобство, когато български политик отиде в чужбина и бъде обявен като представител на най-бедната страна в ЕС

Не бих приела такива крайни определения от никой за българската съдебна система. Необходима е повече дипломация и такт, когато се говори по тези теми. Така вицепремиерът Маргарита Попова критикува изявленията на френския посланик у нас Ксавие  дьо Каба, който обвини съдебната система за "гнили ябълки". 

Попова обясни, че не би приела подобни нападки и от българските си колеги. Според нея съдебната реформа в България била стопирана след  2012, 2013 и 2014 г., но сега отново имало надежда за реформа. Така вицепрезидентът реално нападна френския посланик, че нетактично се намесва във вътрешните работи на България. Освен това Попова самохвално посочи, че съдебната реформа у нас се свързва само с нейния мандат като правосъден министър, а след 2012 г. всичко било блокирано. Попова обаче не обели и дума защо тя, като познавач на съдебната система и един от стожерите в държавата мълчи пред случващото се в Темида, въпреки, че към този сектор и българи и европейци имат най-малко доверие.

Вицепрезидентът обясни още, че не мисли за втори мандат, оставали й още две години, които могат да дадат различни перспективи. За нея сега било важно да работи за хората и за конституцията. Тези и напъни да работи за хората съвсем не съвпадат с покровителстване на статуквото и мафията в съдебната система.

"Социална политика не се прави с раздаване на пари на калпак", коментира вицепрезидентът Маргарита Попова решението правителството да отпусне помощи за най-бедните.

Тя оцени това като положителна заявка, но подчерта, че все пак социалната чувствителност на елитите в България е много притъпена.

"Сред основните причини след 25 години преход България да е най-бедната страна в ЕС, е липсата на дългосрочно планиране, .Много отдавна трябваше да се говори за стратегия, за изпълване със съдържание на конституционните разпоредби", каза тя.

Като пропуски в управлението на страната в последните 20-тина години тя отбеляза недостатъчното развитие на регионите, недостатъчните усилия за интегриране на малцинствата. Освен това Попова подчерта, че научният потенциал на България не се използва, липсва цялостна визия и структурна реформа.

Маргарита Попова увери, че няма разнобой на "Дондуков" 2, въпреки че на много хора би им се искало да е така. Тя бе категорична, че с президента Росен Плевнелиев гледат в една посока, макар понякога да са на различни мнения.

Вицепрезидентът призна, че изпитва неудобство, когато български политик отиде в чужбина и бъде обявен като представител на най-бедната страна в ЕС. 

"Става ми мъчно. Чувството ми за национална чест и достойнство е накърнено", сподели тя.

Според нея, световните лидери трябва да се замислят много повече за социалните аспекти на икономическата политика и да покажат повече загриженост за обикновените хора. 

Попова остро критикува поведението на делегатите на Световния икономически форум в Давос, които пристигнали с луксозни автомобили, самолети и демонстрирали висок стандарт. 

"Боже мой, какво е това чувство за социалност? Има ли свян, има ли срам, има и някаква мярка? Тези хора нямат социална чувствителност за това, което се случва долу в низините, какво се случва по света", възкликна Попова.

"Елитите се забравиха, елитите прескочиха мярката, елитите издълбаха огромна пропаст между хората и себе си. Това важи и за българския елит", допълни тя. 

"На въпроса дали би казала за себе си "Аз съм Шарли", вицепрезидентът заяви: 

"Не. Не бих казала, защото въпросът е комплексен. Мимолетната емоция на световните лидери, е хубава картина като солидарност, обаче аз съм човек и на разума - трябва да се стигне по-надълбоко и да се зададе въпроса защо всъщност се стигна до събитията в Париж".

Относно евентуален втори мандат вицепрезидентът каза, че 2 години до изборите са страшно дълго време, през което могат да се случат много неща.