Алекс Алексиев: Турция е членка на НАТО, но не действа като такава

Турция е огромна опасност за България, защото освен че е съседна държава, тя се опитва да увеличи влиянието си в България чрез българските мюсюлмански общности, твърди експертът по международна сигурност

Европа и САЩ дълго време си затваряха очите за процесите на радикализация в западните общества. Това коментира по Радио Фокус експертът по международна сигурност Алекс Алексиев - председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. Случилото се в Париж и Белгия ще отвори очите на много хора за процесите, които текат в западните общества. Радикалният ислям е огромна опасност за цивилизования свят, отбеляза той.

Що се отнася до България, страната ни се намира на фронта на тази война, смята Алексиев. Според експертa опасността идва от Турция, която е една от страните, която поддържа радикалния ислям. Турция представлява огромна опасност за България, защото освен че е съседна държава, тя се опитва да увеличи влиянието си в България чрез българските мюсюлмански общности. Според Алексиев Турция е членка на НАТО, но не действа като такава, защото поддържа радикалния ислям.

По отношение на политическите процеси, които се развиват в САЩ, Алексиев отбеляза, че в Америка се забелязва промяна на политиката, след като републиканците успяха да се наложат в Конгреса. Според него тяхната политика спрямо Източна Европа е коренно различна от тази на президента Барак Обама и това ще повлияе пряко и на България. При републиканците има много по–остро отношение спрямо радикалния ислям, уточни експертът.

Алексиев допълни, че САЩ никога няма да признаят анексирането на Крим от страна на Русия, вследствие на което това няма да направи и Европа.