Бивш зам.-министър от ДПС продължава да смуче от държавата

Сабрие Сапунджиева отказва да напусне ведомственото жилище, въпреки лууксозните си имоти, дори е направила с държавни пари ремонт за 46 000 лева с благословията на бившата министърка Зинаида Златанова

Бившият заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева използва жилище без право и търси вариант да остане в държавния имот. Никой не може да я извади оттам, показа разследване на БТВ.

Според изнесените факти, Сапунджиева няма право да обитава апартамента и трябва да напусне, но отказва. Дори написала писмо до министър Христо Иванов с молба да я остави в имота, докато си намери държавна работа. Нейната дъщеря Ана Сапунджиева пък направила „замяна” на купен от нея апартамент в кв. "Ботунец" с по-голям в столичния квартал „Изток”- сделка, разрешена от областния управител на София, назначен от ДПС.

Освен този имот, семейството има още два имота в престижни квартали на София, единият от които има цена от над 160 000 лева по оценка на брокери. Въпреки това, Сабрие много държи на държавния си апартамент и вече си е уредила назначение на държавна работа като секретарка в софийски съд.

Падението от заместник-министър до секретарка е обяснима с правото да остане в държавното жилище. В него преди време е направен ремонт с държавни пари за 46 000 лева, които би трябвало да отидат за подобряване условията в затворите. Една любопитна особеност е и това, че при този ремонт тя е поискала да бъдат поставени 68 контакта в жилището, или по 13 във всяка стая.

Сабрие Сапунджиева е кадър на ДПС, била е зам.-председател на ЦИК, заместник-министър на правосъдието в два кабинета с доминация на БСП - Тройната коалиция и кабинетът „Орешарски”. Била е и в Комисията "Златанов", но не знаела нищо за тефтерчето на председателя. Нейната дъщеря Ана Сапунджиева бе назначена за консул във Финландия по време на правителството на Пламен Орешарски, макар че не отговаря на изискванията и забърка там скандал с алкохол, след който бе освободена.

Предприета е стъпката за извеждането й от общината. Жилището е било собственост на президентството, когато тя е била съветник по правните въпроси на президента Георги Първанов. След това апартаментът става собственост на Министерството на правосъдието, когато тя става зам.-министър на правосъдието. Прави се опит този апартамент да се прехвърли на Комисията "Златанов", за да може тя да остане да живее в него. Това обаче не се случва и тя остава да живее там незаконно.

От Министерството на правосъдието са правили множество опити да я изгонят оттам, но безуспешни. Свилен Чичев, директор на ЦПО, бил смутен от нареждането да се дадат пари за ремонт на Сапунджиева. Но посочи, че няма как да откаже на зам.-министъра, още повече че министър Зинаида Златанова е одобрила искането.