​Методи Андреев: Скандално! Агент на четири управления на ДС ще избира генерален адвокат на ЕС

Секретният сътрудник „Жужа“ и „Чолаков“ назначена за председател на важна изборна комисия от правосъдното министерство

Нов скандал, с българска следа в Европейския съюз може да избухне, заради избора на генерален адвокат на Европейския съд, със седалище Люксембург. Той се избира на ротационен принцип сред държавите членки. Конкурсът тече в момента, а позицията е изключително сериозна. Мандатът се пада на България. Този шанс ще имаме отново след 45 години. Българският представител ще заема поста в продължение на 6 години и ще дава мотивите към решенията на Европейския съд, които са задължителни за всички страни членки на съюза.

Министерството на правосъдието, обаче, е излъчило комисия, чийто председател е спорна и скандална фигура. Става дума за Жасмин Генова Попова, или както е обявена от Комисията по досиетата - Жасмин Николова Генова, но в случая става дума за едно и също лице. Това разкри пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на първата комисия по досиетата Методи Андреев. 

Според него Жасмин е обявена три пъти като агент на Първо, Трето, Шесто и Научно-техническото разузнаване на комунистическата Държавна сигурност с псевдоними „Жужа“ и „Чолаков“. Тя е била пълномощен посланик на България в Стокхолм, Швеция от 1998 до 2003 година. По образование е юрист, била е и преподавател, но няма опит като действащ магистрат. В момента Жасмин Попова е шеф на екипа български преводачи в ЕС.

Обръщам се към правосъдния министър Христо Иванов, който беше сред протестиращите граждани, аз също бях на улицата с недоволните, които искаха нов морал в политиката. Това ли е, обаче, новият морал, това ли са новите лица, които трябва да представляват България и да определят европейското бъдеще на държавата? Протестиращите не искаха зависими лица, свързани с ДС да продължават да дърпат конците в управлението, особено когато това се отнася за правосъдната система – най-болната тема за обществото. Министерството на правосъдието трябва да коригира тази своя грешка и да смени шефа на комисията. С агент „Жужа“ България дава отново лош сигнал на Европа и то идващ от реформаторско правителство, предупреждава Андреев.

Той смята да зададе от парламентарната трибуна и актуален въпрос до правосъдния министър.