Реформаторите пак не се разбраха за конгреса

Хората на Кунева и на Кънев на противни позиции, кога да бъде свикан конгреса

Реформаторите ще отложат за пореден път конгреса, на който трябва да решат дали да се слеят в една партия и да имат ли общ лидер. Въпреки, че е в нарушение с учредителното им споразумение, той няма да се състои, защото в Блока отново има неразбирателство кога е по-добре да се свика общото събрание - преди или след местните избори тази есен.

В документа е записано, че Гражданският съвет на Реформаторския блок "свиква съюзен конгрес не по-късно от първата половина на септември 2014 г." , пише Клуб Z.

Това обаче така и не се случи, а конгресът се отлага няколко пъти още от миналата година, като за последно се очакваше все пак да се проведе този януари, най-късно в началото на февруари. Отделно, мандатът на Гражданския съвет е изтекъл, но пак според учредителния документ, само нов конгрес може да определи новия състав на ГС.

"Май вече никой не иска конгрес, защото нещата в парламентарната група потръгнаха и тя работи единно", коментира член на ръководството на Движение "България на гражданите".

От ДБГ все пак са наясно, че няма как да не се проведе конгрес, но настояват той да се свика след местните избори. Със сходен мотив от партията на Меглена Кунева отлагаха и преди - заради парламентарния вот, заради преговорите за съставяне на правителство, заради неотложните реформи.

На страната на ДБГ отново е и СДС.

От ДСБ на Радан Кънев обаче настояват конгрес да се свика преди кметския вот, още тази пролет, най-късно през лятото. Такова е и желанието на Гражданския съвет.

В крайна сметка се очаква през март формациие да се съберат, за да подпишат ново учредително споразумение и в него да се посочи нова дата за свикване на конгреса.