Ботьо Ботев: Убийствата днес не връщат мутренските времена

Еспретът приветства връщането на ГДБОП в МВР

Трудно е да се смята, че има връзка между умишлените убийства в страната от последните дни и общата обстановка у нас. Мисля, че е някаква случайност, но слабостта на държавата също подтиква към подобни престъпни деяния. Тази теза разви в студиото на Би Ти Ви Ботьо Ботев -бивш директор на отдел „Убийства" в Национална служба „Полиция" .

Припомняме, че само за 2 седмици у нас се разиграха 4 кървави умишлени убийства, които оставиха пет жертви.

За Ботев има разлика между престъпленията сега и убийствата от така наречените мутренски времена преди години. Тогава противоречията се решаваха по този начин, защото държавата не се ориентираше адекватно в онази ситуация. Той отказа да приеме и тезата, че става дума "епидемията" от умишлени убийства, с която се цели да бъде разклатена стабилността на държавата и компрометирана страната ни точно преди да излезе поредният доклад на ЕК.

Ботьо Ботев приветства връщането на ГДБОП в МВР.

Това беше един от най-големите негативи на миналото правителство - да върнат ГДБОП в ДАНС, самото преместване се отрази твърде негативно на оперативната обстановка на цялостната престъпност. Никъде по света няма контраразузнавателна служба, която да се занимава и с разследвания, които са работа на една друга структура.