Лидия Шулева: Нужни са ни имигранти, но образовани и млади, можем да ги привлечем със "зелена карта"

Така можем да решим демографската криза, убедена бившата социална министърка

Бяхме добър отбор, опитахме се да направим добри неща за България - станахме член на ЕС и НАТО и по време на нашия мандат възстановихме инвестиционния рейтинг на България, който я постави на инвестиционната карта на света - нещо, което загубихме допреди Нова година, заяви в предаването "Още от деня" на БНТ бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика в кабинета "Сакскобургготски" Лидия Шулева.

Водещият я върна 14 години назад и цитира нейно изказване, на което Шулева отговори: "И днес тези думи са актуални - пътят за увеличение на пенсиите е увеличаване на заетостта. Но нещата от 2001 г. доста са се променили в негативен план, свързан с демографската криза. Много млади хора напуснаха страната. Това са хората, които създават новите поколения и тяхното напускане оказва негативно влияние върху заетостта, пансиите и развитието на страната. По отрицателен прираст на населението България е на девето място в света", каза още Шулева.
Тя посочи, че по демоглафския проблем за съжаление няма адекватна политика. Това е задача номер едно. Има различни варианти този процес да бъде овладян. Имате ли рецепта, я попита водещият, на което бившата социална министърка отговори: "Нещата, които могат да се направят, са в няколко направления - на първо място, задържане на младото поколение в България. Второ - да се мисли за удължаване на възрастта за пенсиониране, и трето - имиграцията. Много страни са решили демографската си криза с имиграционна политика. Говоря за контролирана имиграция, което е по-различно. Както например са зелените карти в Америка. В САЩ имиграционният въпрос е решен със зелените карти - Америка прави подбор на хората, които желаят да отидат и да работят. Ако и България въведе зелени карти, ще може да привлече имигравти от диаспората ни в бившите съветски републики, както много млади хора от страни, които не са членки на ЕС. Могат да се създадат условия за хора - млади и образовани, които могат да дойдат и да работят тук", убедена е Шулева.
Тя коментира и много болезнената тема за пенсионните фондове. Според еня, резултатите на пенсионните фондове трябва да бъдат показани по-ясно. Тяхната работа не е ясна. За някои пенсионни фондове доходността им е отрицателна. Въпросът с нетната реална доходност на фондовете трябва да бъде поставен на дневен ред и да бъдат взети мерки, една от които е категоричното намаляване на таксата, която те удържат. Те се издържат с нея, но е доста висока в сравнение с подобни фондове в други страни. Тази такса беше въведена, за да могат да стартират, беше релевантна за онова време, но минаха почти 15 години и е крайно време да се преразгледат тези въпроси.
Лидия Шулева каза накрая, че този пенсионен модел в момента генерира ниски пенсии. няма друг шанс освен да се работи за ефективно управлявани универсални фондодев, които да разчитат на индивидуални вноски - това е пътят. Въпросът е да се види дали този път се спазва по най-добрия начин, дали вървим с подходящите нормативни документи, които да гарантират целта, която сме си поставили, каза тя.