Цв. Василев: КТБ беше нападната, защото отказах да бъда изнудван от водещи партии

Според банкера КТБ е станала жертва на поредица от институции, а правителството на Орешарски е успяло да утвърди ДПС като хегемон. Той се оплака, че Прокуратурата е окказала да разследва негов сигнал срещу Пеевски

„КТБ беше нападната, защото отказах да бъда изнудван от водещи партии и се противопоставих на политическия модел.” Това заяви мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в интервю за novinite.bg.

"Бих искал да изтъкна за пореден път, че фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ АД. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги”, разяснява банкерът.

Според него КТБ е станала жертва на поредица от институции - правораздавателната система, БНБ, Националната агенция по приходите, Българската банка за развитие, службите за сигурност. "Марионетното правителство на Пламен Орешарски, в което важна роля изпълняваха Петър Чобанов и Цветлин Йовчев, утвърди окончателно ДПС като един от хегемоните в държавния апарат. Едва ли е странно съвпадение, че за „добри заслуги“ някои от тези кадри бяха подбрани в изборните листи на партията", заявява Василев. По думите му българската прокуратура не прави изключение от правилото за зависимост.

„Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г”., заявява Василев. Опитът за превземане на "Виваком" чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства, добавя той.

По думите му огромен ресурс, включително и ресурс на държавни институции, е бил употребен, за да се доведе банката до изкуствен фалит. Целта според Цветан Василев е да бъдат придобити примамливите активи на банката от фирми, свързани с български политици, както и да се спре растежът на една от малкото частни български, независими институции. "Нека не забравяме, че атаката не беше само медийна, а енциклопедичен пример за грубия мутренски подход, прилаган в България - ликвидаторите на КТБ не се поколебаха да изнудват клиенти да си теглят парите насила, да упражняват натиск върху одитори, за да подкрепят тезите, които искат", подчертава Василев.

Той е категоричен, че банката е станала жертва на правораздавателната система, БНБ, Националната агенция по приходите, Българската банка за развитие, службите за сигурност и други институции. "Фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги. През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия. Мисля, че през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия", казва мажоритарният собственик на КТБ.

Василев заявява, че КТБ е обслужвала държавни дружества след спечелени конкурси, на които е предоставила много по-добри условия от конкурентите си. А че в нея е имало концентрация на държавни пари, е било изкуствено разпространяван мит. "Средствата на държавни дружества представляваха по-малко от 7% от активите на банката. В България има стотици държавни дружества и мога да ви уверя, че повечето от тях не са се обслужвали при КТБ", завършва банкерът.